Inventatorul prăjiturii Tiramisu, Ado Campeol, a murit la 93 de ani

Publicat: 31 oct. 2021, 20:45, de Ziarul Puterea, în Food , ? cititori
Inventatorul prăjiturii Tiramisu, Ado Campeol, a murit la 93 de ani
Ado Campeol

Ado Campeol, supranumit „tatăl Tiramisului” de presa italiană, a murit la vârsta de 93 de ani, scrie BBC. Campeol era proprietarul Le Beccherie, un restaurant din Treviso, în nordul Italiei, unde celebrul desert a fost inventat de soția sa și de un bucătar.

Felul de mâncare, care include biscuiți înmuiați în cafea și brânză mascarpone, a fost adăugat în meniul lor în 1972, dar nu a fost brevetat niciodată de familie. De atunci a devenit un element de bază al bucătăriei italiene, adaptat de bucătari din întreaga lume.

Au existat dispute de lungă durată cu privire la originea tiramisuului, inclusiv pretenții că acesta a fost servit ca afrodisiac la un bordel din orașul Trevisio, din nordul Italiei.

Cu toate acestea, este larg acceptat că rețeta a fost elaborată în restaurantul Campeol din oraș. Luca Zaia, guvernatorul regiunii Veneto, s-a numărat printre cei care au adus omagiu, pe Twitter că orașul a „[pierdut] încă o stea în istoria sa gastronomică și vinului”.

Le Beccherie

Le Beccherie a fost deschisă de familia lui Campeol în 1939, iar Campeol a preluat afacerea la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Potrivit co-inventatorului desertului, Chef Roberto Linguanotto, felul de mâncare a fost rezultatul unui accident în timp ce făcea înghețată de vanilie.

Domnul Linguanotto a scăpat niște brânză mascarpone într-un castron cu ouă și zahăr, iar după ce a observat gustul plăcut al amestecului, i-a spus soției lui Campeol, Alba.

Perechea a perfecționat apoi desertul adăugând bureți ladyfinger înmuiați în cafea și stropindu-l cu cacao – numindu-l „Tiramisù”, care se traduce în engleză prin „pick me up”.

Preparatul a apărut tipărit într-un număr din 1981 al Veneto, o publicație locală dedicată mâncării și vinului, iar acum este unul dintre cele mai cunoscute deserturi din Italia.

Variantele de tiramisu conțin alcool precum romul sau marsala, dar rețeta originală – certificată de Academia Italiană de Bucătărie în 2010 – nu conținea alcool pentru că era destinată să fie prietenoasă copiilor.