Istoric: „Ar fi șanse, dacă…”: Care sunt posibilitățile să se încheie războiul

Istoricul Armand Goşu consideră că Rusia nu se va retrage din Ucraina decât dacă e înfruntată militar, context în care sprijinul militar furnizat de Occident ucrainenilor e extrem de important.

Dacă Ucraina ar încheia războiul făcând concesii teritoriale, Rusia, dar și alte state potențial agresoare și cu ambiții revizioniste, se vor simți încurajate să acționeze, a mai susținut istoricul la Prima TV.

Armand Goşu a explicat și de ce statele occidentale au acum un interes să ajute Ucraina:  „Altfel s-ar crea un precedent foarte grav. Dacă Ucraina ar încheia războiul făcând concesii teritoriale, renunţând la Crimeea, la Donbas, Rusia va fi tentată, şi nu doar Rusia, şi alte state, care sunt revizioniste, vor fi tentate să acţioneze.

Şi atunci se va ajunge la o cursă a înarmărilor, asta înseamnă că nu doar generaţia copiilor noştri, dar chiar generaţia noastră mai apucă câteva războaie şi tocmai pentru ca copiii şi nepoţii noştri să nu treacă prin astfel de experienţe, să ajungă pe front, Rusia trebuie înfrântă. Rusia trebuie să se retragă şi Rusia altfel nu se retrage decât dacă e înfruntată militar”, a explicat istoricul la Prima TV.

Sancțiunile funcționează, dar…

Întrebat care sunt şansele ca Ucraina să termine acest război cu graniţele de dinainte de 2014, deci şi cu Crimeea, Goșu a răspuns: „Ar fi şanse, dacă Ucraina ar primi, pe lângă HIMARS-urile pe care le-a primit şi care nu sunt multe, sunt 16 şi ce armament mai a primit acum în ultimul lot de 3 miliarde de la Statele Unite, dacă ar primi tancuri, dacă ar primi maşini blindate, dacă ar primi avioane. Nu poţi să intri să recucereşti teritorii decât cu infanterie, care infanterie trebuie susţinută de maşini blindate”.

Specialistul a mai susținut că sancțiunile impuse de occidentali Rusiei funcționează, dar nu sunt încă la nivelul la care ar trebui să fie și a dat exemplul soției lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, care n-are nicio problemă să se distreze și să spargă farfurii în Grecia.

3 COMENTARII

 1. DUMINICĂ, 28 AUGUST 2022, 10:32

  Rapoartele inițiale apar în această dimineață conform cărora armata ucraineană a distrus o mare bază militară rusă în apropiere de satul Myrne din districtul Melitopol. Baza este reputată a fi una dintre cele mai mari baze din teritoriu. Se presupune că atacul a fost alcătuit din focuri intense de artilerie și lovituri aeriene, urmate de operațiuni de curățare a operațiunilor speciale.

  „De asemenea, au distrus clădirea pentru a fi folosită pentru referendumul simulat de aderare la Federația Rusă”, a declarat politicianul ucrainean și primarul Melitopol, Ivan Fedorov. „Acum se face ceva rușilor în fiecare zi. Ei sunt speriați.”

 2. DUMINICĂ, 28 AUGUST 2022, 00:41

  O babushka rusă care locuiește la Moscova a dat o lovitură pentru Ucraina aseară. Dulciul bunicuță a incendiat o mașină aparținând lui Evgeniy Sekretarev, șef adjunct al Direcției a 8-a a Statului Major al Forțelor Armate Ruse. Presa rusă Baza relatează că mașina era un BMW X6 parcat în curtea unei case de pe strada Leningrad. Poliția a arestat-o ​​pe bunica, al cărei nume nu a fost dat publicității, fiind suspectată de incendiere. În timp ce era condusă departe, ea a strigat de mai multe ori către o mulțime care se adună că era împotriva „Operațiunii Speciale în Ucraina” a Rusiei.

  Morala poveștii: Nu te enerva pe bunicile. S-ar putea să-ți stropească Beemer-ul cu benzină și să-i arunce un chibrit.

 3. Rapoarte din Războiul Rusia – Ucraina

  Ucraina ar putea avea încă nevoie de arme grele vara viitoare, iar Germania este gata să le furnizeze

  Ministrul Afacerilor Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a spus că și Ucraina apără libertatea europeană:

  „O susținem financiar și militar. Atâta timp cât este necesar. Punct.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Dănuț Păle ține CV-ul la secret. A dezvoltat o afacere de...

Afacerile de tip cartel au devenit o normalitate în România. În timp ce directorii sau șefii din instituții semnează pentru contracte din bani publici...

Dragnea Adonis, directorul de la DSVSA Buzău, a divorțat de soție...

Dragnea Adonis Laurențiu, directorul DSVSA Buzău, este doar unul dintre cei trei membrii ai familiei Dragnea care se înfruptă din salarii de peste 10.000...