Kazahstan, „bilanț” negru: Membri ai forţelor de securitate uciși, dintre care și decapitaţi

În timpul ciocnirilor cu protestatarii din marile oraşe ale Kazahstanului, 18 membri ai forţelor de securitate au fost uciși, dintre care doi decapitaţi. Poliția a arestat peste 2.000 de protestatari și a ucis câteva „zeci” dintre ei în timpul nopţii.

Euronews, citând agenții din Rusia, completează că „peste o mie de persoane au fost rănite” și „aproape 400 au fost spitalizate, din care 62 la ATI”. Anunțurile au fost făcute după sosirea în țară a forțelor „de menținere a păcii” ale alianței militare conduse de Rusia, la solicitarea președintelui kazah. Ziarul francez Le Point relatează că o operațiune numită de autorități „antiteroristă” e în desfășurare la Almatî, capitala economică a țării, unde revoltele au fost cele mai violente. Imagini din oraș difuzate pe internet arată magazine jefuite, clădiri administrative atacate şi incendiate, pe fundal auzindu-se focuri de arme automate.

Kazahstanul e un stat foarte important în Asia Centrală

La Libre Belgique precizează că „președintele kazah Kasim-Jomart Tokaiev nu a reușit să calmeze protestele, în ciuda unei concesii privind prețul gazului, demisia guvernului și instituirea stării de urgență și a interdicției de circulație pe timp de noapte”. Ziarul turc Türkiye comentează: „Kazahstanul e un stat foarte important în Asia Centrală. Să nu uităm că întotdeauna Rusia a manifestat un interes foarte special faţă de Kazahstan! Faptul că în Kazahstan, care a simţit întotdeauna umbra prelungă a vecinei sale Rusia, a apărut o asemenea situaţie gravă i-ar putea afecta foarte mult vecinii din sud, Turkmenistan, Uzbekistan şi Kîrgîzstan”. Britanicul The Financial Times apreciază că revolta kazahă „pune reflectoarele pe slăbiciunea lui Putin – și încă în cel mai nepotrivit moment”. Tocmai când președintele rus voia să „proiecteze o imagine de putere regională” prin presiunea de la granița ucraineană și când părea că „a împins din nou Occidentul în corzi”, noua revoltă i-a dejucat manevra.

Populația din Kazahstan – ca de altfel și cele din Belarus, Ucraina și Georgia – au demonstrat deja care sunt limitele viselor sovietice ale lui Putin”, potrivit sursei citate.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole