Kovesi în presa din Grecia: „Corupţia ucide”, cu referire directă la accidentul feroviar de la Tempi

Publicat: 10 apr. 2024, 22:31, de Viorela Pitulice, în Dezvăluiri , ? cititori
Kovesi în presa din Grecia:
Codruța Kovesi e cu ochii pe România

Procurorul european Laura Codruţa Kovesi este în prim-planul presei din Grecia după declarațiile sale cu privire la gravul accident feroviar de anul trecut de la Tempi. Acestea au fost făcute în Parlamentul European cu ocazia prezentării raportului anual al EPPO pe 2023.

Kovesi a criticat guvernul de la Atena pentru modul în care au avut loc cercetările pentru identificarea celor vinovați de tragedie. Ea a mai afirmat în discursul său că din cauza legislaţiei naţionale din Grecia nu a fost posibil să investigheze toate aspectele tragediei feroviare de la Tempi, din februarie 2023. Atunci, 57 de oameni şi-au pierdut viaţa în urma ciocnirii a două trenuri, din cauza semnalizării defectuoase. Nu doar Grecia este în această situație și nu este singurul caz în care legislaţia naţională a unui stat membru contravine legislaţiei UE.

Şefa Parchetului european (EPPO) a prezentat marţi raportul pe 2023 al EPPO în Parlamentul European (PE).

Procurorul european a criticat modul în care guvernul elen a gestionat ancheta privind cauzele tragediei de la Tempi. Laura Kovesi a lansat o întrebare retorică în timpul audierii sale în faţa comisiilor Parlamentului European: „De câte tragedii ca cea de la Tempi avem nevoie pentru a înţelege că corupţia ucide?”. Ea a adăugat că se creează o „cultură a impunităţii”.

Kovesi a mai spus că fost recent la Atena, unde toată lumea era preocupată de „Tempi”. Procurorul european le-a explicat europarlamentarilor că, dat fiind legislaţia naţională, nu a putut să investigheze toate aspectele tragediei de la Tempi din Grecia.

„Problema nu este personală. Problema este legată de legislaţia naţională. (…) În cele din urmă, pentru ca noi să ne simţim în siguranţă în societate, depinde de modul în care noi, judecătorii, procurorii, avocaţii, poliţia, ne facem treaba şi de modul în care aceasta este percepută de cetăţeni. Dacă suntem independenţi sau nu, curajoşi sau temători”, a precizat Kovesi.

EPPO a pus sub acuzare 23 de persoane în legătură cu ceea ce presa elenă numeşte Contractul 717 legat de achiziţii în domeniul feroviar. Nu au putut fi investigați, însă, foşti miniştri în legătură cu respectiva legislaţie.

„Ieri, am auzit-o pe Kovesi comentând acest subiect (…). După cum a spus procurorul, ancheta, care a fost lansată anul trecut, a dus la zeci de urmăriri penale, deşi din păcate, nu a reuşit să aducă în faţa justiţiei doi foşti membri ai cabinetului” elen, arată Tovima. „Se pare că se referea la foştii miniştri ai transporturilor Christos Spirtzis şi Kostas Karamanlis, pe ale căror dosare EPPO se adună acum praful într-un sertar din Parlamentul elen”, arată publicația Tovima.

Kovesi a mai precizat că „nu este o problemă personală și nici nu priveşte exclusiv Grecia, ci și alte ţări. „De fapt, ea a precizat că face parte din misiunea EPPO să constate fiecare ocazie în care legislaţia naţională a unui stat membru contravine legislaţiei UE şi să le raporteze instituţiilor europene. Iar legi precum legislaţia noastră privind responsabilitatea ministerială reprezintă un exemplu în acest sens… (…) Şi, pentru că s-au spus o mulţime de lucruri cu adevărat absurde: nu, Kövesi nu se ia de Grecia”, mai notează publicația elenă.

Șefa Parchetului european (EPPO) a prezentat marţi raportul pe 2023 al EPPO în faţa comisiilor reunite pentru control bugetar (CONT) şi pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European (PE).