Kremlinul reacționează la înregistrarea audio în care Trump amenință că va bombarda Moscova

Publicat: 09 iul. 2025, 23:19, de Nitulescu Gabriel, în Internațional , ? cititori
Kremlinul reacționează la înregistrarea audio în care Trump amenință că va bombarda Moscova
Foto: turcopolier.com

O înregistrare audio apărută recent în presă, în care președintele american Donald Trump afirmă că l-a amenințat pe Vladimir Putin cu bombardarea Moscovei în cazul unei invazii a Ucrainei, a stârnit reacții din partea Kremlinului. Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat că nu poate confirma veridicitatea acestei afirmații și a sugerat că ar putea fi vorba de o informație falsă, într-un context mediatic în care „falsurile circulă mai mult decât faptele reale”.

Ce conține înregistrarea difuzată de CNN

Înregistrarea, difuzată de postul american CNN, surprinde o secvență dintr-o întâlnire cu ușile închise a lui Donald Trump, desfășurată în 2024, a relatat Newsweek. În cadrul discuției, liderul de la Casa Albă susține că i-ar fi transmis personal lui Vladimir Putin următorul avertisment:

„Dacă invadați Ucraina, voi bombarda Moscova până la pământ.”

Trump ar fi făcut această declarație în timpul campaniei electorale, încercând să își sublinieze poziția dură față de liderii autoritari, inclusiv față de președintele rus Vladimir Putin și de președintele chinez Xi Jinping. În același context, el a afirmat că l-ar fi avertizat și pe liderul de la Beijing.

Kremlinul: „Trump nu era președinte la acel moment”

Într-un răspuns oficial, Dmitri Peskov a pus la îndoială posibilitatea unei conversații directe între Trump și Putin în perioada menționată.

„De fapt, nu au existat conversații telefonice atunci. Din câte înțeleg, vorbim despre o perioadă în care Trump nu era președinte al Statelor Unite”, a spus Peskov.

Kremlinul a mai precizat că, în noiembrie 2024, a negat categoric orice comunicare telefonică între cei doi, în pofida unor articole apărute în presa americană, inclusiv în The Washington Post, care sugerau contrariul. În acel moment, mai mulți analiști au pus sub semnul întrebării declarațiile oficiale de la Moscova.

Lipsa de claritate privind momentul exact al conversației

CNN nu a precizat când ar fi avut loc conversația invocată de Trump, ceea ce complică verificarea acurateței afirmațiilor. Potrivit sursei americane, înregistrarea audio este autentică și datează de anul trecut, însă contextul exact – dacă declarația a fost doar o fanfaronadă de campanie sau relatarea unui eveniment real – rămâne neclar.

În acest sens, Kremlinul a fost prudent în reacție.

„Dacă e fals sau nu, nici noi nu știm. Există o mulțime de falsuri acum. Adesea sunt mult mai multe informații false decât adevărate. Și de la asta pornim întotdeauna când analizăm anumite știri”, a conchis Peskov.

Afirmațiile actualului președinte american veniseră în contextul în care campania sa electorală pentru alegerile din 2024 a fost marcată de promisiuni de acțiuni în forță și retorică dură împotriva adversarilor internaționali. Trump a încercat în mod constant să proiecteze imaginea unui lider intransigent și imprevizibil, capabil să intimideze puterile rivale prin amenințări ferme. Astfel de afirmații, reale sau nu, au contribuit la imaginea pe care Trump a dorit să o cultive în fața electoratului său, în special în rândul alegătorilor conservatori, care susțin o politică externă mai agresivă și o postură dominantă a Statelor Unite pe scena internațională.

Reacția lui Putin

Până în prezent, nu există o reacție oficială din partea președintelui rus Vladimir Putin sau a Ministerului rus de Externe. De asemenea, nu au fost făcute comentarii publice din partea Casei Albe.

Totuși, experții în relații internaționale avertizează că asemenea declarații, chiar dacă ar fi fost făcute în privat sau în glumă, pot afecta climatul diplomatic, mai ales într-o perioadă de instabilitate globală și conflict deschis în Ucraina.

Rămâne un lucru incert dacă Trump a avut într-adevăr o astfel de discuție cu Putin. Pentru moment, Kremlinul a ales să nu escaladeze, preferând să pună accentul pe incertitudinea sursei și pe volumul mare de „informații false” care circulă în mediul internațional.