La Cincu, Brigada Internațională Sud – Est a marcat 75 de ani de la înființarea NATO cu un amplu exercițiu de tragere

Publicat: 04 apr. 2024, 21:30, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
La Cincu, Brigada Internațională Sud – Est a marcat 75 de ani de la înființarea NATO cu un amplu exercițiu de tragere
Blindate Piranha 5 la Cincu

Joi, pe poligonul de la Cincu, cunoscut ca Centrul Național de Instruire Întrunită (CNIÎ) „GETICA”, a avut loc un amplu exercițiu de tragere cu muniție reală. În acest fel, militarii aflați în pregătire au marcat 75 de ani de la semnarea tratatului de constituire a NATO.

Exercițiul a fost deschis printr-o evoluție a transportoarelor blindate de infanterie Piranha 5. Acestea s-au deplasat în dispozitivul desemnat, de unde au declanșat un foc nimicitor de mitraliere grele asupra țintelor desemnate. În același timp, au debarcat trupe, care s-au instala într-o formație de luptă. Acoperiți de focul blindatelor, infanteriștii au deschis și ei focul cu armele din dotare – pistoale-mitralieră, mitraliere și aruncătoare de grenade – asupra inamicului fictiv. Acuratețea tirului a fost evidentă, puține fiind loviturile care nu și-au atins ținta.

În a doua parte a exercițiului, militarii au executat trageri standard asupra unor ținte clasice, cu armamentul tipic plutonului de infanterie: pistolul-mitralieră și mitraliera ușoară.

La exercițiu au participat, cot la cot, militari din Belgia, Franța, Macedonia de Nord, Portugalia și România.

Comandantul secțiunii române, care a fost și comandantul întregii formațiuni de luptă. lt. Andrei Băjan, ne-a spus:„Exercițiul a cuprins rezolvarea unor situații tactice în care accentul s-a pus pe lupta în mediul urban. Din punctul meu de vedere, prin acest exercițiu am crescut nivelul de interoperabilitate dintre noi și partenerii noștri din NATO. În acest exercițiu au fost implicați în jur de 500 de militari. Acest exercițiu a arătat clar nivelul de interoperabilitate la care putem să lucrăm cu partenerii, atât din punct de vedere al comunicațiilor, cât și al armamentului, și cu multe altele. Fiecare țară, inclusiv noi, are anumite tactici și proceduri, pe care le-au prezentat. Așa am învățat unii de la alții și cu toții am avut câte ceva de învățat”.

L-am întrebat pe tânărul comandant dacă limba mai este o barieră în comunicare. „În momentul de față, majoritatea militarilor cunosc limba engleză. Și noi, și partenerii noștri am ajuns în stadiul în care comunicarea în limba engleză a ajuns un automatism, astfel încât putem colabora fără probleme legate de înțelegerea misiunilor”, a răspuns lt. Băjan.

„Am apreciat foarte mult capabilitățile de la Cincu”

Comandantul secțiunii franceze, cpt. Jocelyn, a spus:„Este foarte important să ne pregătim împreună pentru că suntem aliați din mai multe țări, cu mai multe proceduri. Doar așa putem învăța unii de la alții. Grupul de luptă pe care îl comand a venit aici în urmă cu o lună și suntem pentru prima dată în România, dar ne-a fost fosrte util să fim aici. Am avut posibilitatea să ne antrenăm împreună cu aliații din mai multe țări și, astfel, să câștigăm cu toții în ceea ce privește puterea noastră de luptă. Am apreciat foarte mult capabilitățile oferite de poligonul de la Cincu. Am putut exersa diferite tactici, am putut trage cu muniție reală și am avut la dispoziție capabilități specifice, precum zone de antrenament pentru lupta în mediul urban și am putut să ne punem aceste tactici în acord cu cele ale partenerilor noștri.”

„Mulțumesc că mi s-a oferit această oportunitate!”

La rândul său, cpt. Jon Ferreira, comandantul contingentului portughez, a apreciat că „am putut să învățăm foarte multe, unii de la alții. Pentru mine, personal, a fost o experiență foarte plăcută. Sunt comandant de companie de trei ani, dar până acum nu am fost în nici o misiune cu compania mea. Aici am găsit un teren minunat pentru a folosi tacticile noastre și pentru a strânge legăturile cu oamenii mei. Mulțumesc că mi s-a oferit această oportunitate. Consider că astfel de exerciții ne dau prilejul, nouă, militarilor, să ne cunoaștem, să ne împrietenim și să putem crea un teren mai larg, în care pacea este apărată de NATO”.

Exercițiul de astăzi s-a înscris în cadrul mai larg al exercițiului „RED SCORPIONS 24.11.1”, la care participă 300 de militari români din cadrul Batalionului 26 Infanterie al Brigăzii Multinaționale Sud-Est de la Craiova și aliați din Belgia, Franța, Polonia, Portugalia și Macedonia de Nord.