E mare nevoie de sânge la Clinica de hematologie pediatrică Fundeni

Publicat: 24 aug. 2023, 16:30, de Magda Marincovici, în Sănătate
E mare nevoie de sânge la Clinica de hematologie pediatrică Fundeni

La Centrul de Transfuzie Sanguină București, numărul donatorilor a scăzut foarte mult, ceea ce creează mari probleme la Clinica de hematologie pediatrică din cadrul Institutului Clinic Fundeni.  

În fiecare vară, în perioada concediilor, scade dramatic numărul persoanelor care donează sânge, în timp ce cererea este în continuă creștere.

La Clinica de hematologie pediatrică Fundeni sunt permanent internați 38 de copii, majoritatea având nevoie de transfuzii de sânge, uneori chiar zilnic.

În prezent, Clinica de hematologie pediatrică din cadrul IC Fundeni este cea mai mare din România, unde sunt internați copii din toată țara, unii cu forme de cancere hematologice. Aici, medici de talie internațională efectuează intervenții de transplant medular și alt tip de intervenții chirurgicale, care presupun cantități mari de sânge.

Dacă în medie, zilnic, la Centrul de Transfuzie Sanguină București sunt aproximativ 240 de donatori, de la începutul lunii august, o lună de concedii, numărul acestora a scăzut la aproximativ 150.

Dr. Lucia Grijeac, medic primar în cadrul Centrului de Transfuzie Sanguină București, face un apel către populație să doneze sânge pentru a susține, astfel, pacienții care sunt într-o situație limită. Medicii subliniază că fiecare pungă de sânge este foarte importantă pentru viața celor aflați în situații medicale dificile. La apelul lansat de medici se alătură părinții acestor copii cu risc mare de sângerare și în cazul cărora oricând se poate întâmpla ceva grav.   

În prezent, potențialii donatori sunt așteptați la Centrul de Transfuzie Sanguină București, dar și la Spitalele Universitar, Gerota, Militar Central, inclusiv la Institutul Clinic Fundeni.