La fiecare două minute, pe glob, o femeie moare din cauza complicațiilor legate de sarcină

Publicat: 23 feb. 2023, 21:30, de Magda Marincovici, în SOCIAL , ? cititori
La fiecare două minute, pe glob, o femeie moare din cauza complicațiilor legate de sarcină
gravide, femei însărcinate

Regiunile cele mai sărace din lume și țările afectate de conflicte sunt și cele în care mortalitatea maternală este cea mai ridicată.

Deși mortalitatea maternală s-a redus cu un sfert în ultimii 20 de ani, totuși, în lume, o femeie moare la fiecare două minute din cauza complicațiilor legate de sarcină sau naștere, avertizează ONU, transmite Huffpost.

Principalele cauze ale acestor decese sunt hemoragiile grave, hipertensiunea arterială, infecțiile legate de sarcină, complicațiile avorturilor la risc și afecțiunile existente, care se pot agrava în timpul sarcinii, cum ar fi HIV/SIDA, malaria, toate complicațiile fiind evitabile și tratabile, potrivit OMS.

Progrese în privința reducerii numărului acestor decese au fost realizate între 2000 și 2005, dar acestea au stagnat, ajungându-se ca situația chiar să se inverseze. Potrivit unui raport al Națiunilor Unite și OMS, rata mondială de mortalitate maternă a scăzut cu 34,3% între 2000 și 2020.

Belarus a înregistrat cel mai mare recul, iar Venezuela, cea mai mare creștere, urmată de Cipru, Grecia și SUA. La nivel global, 287.000 de femei au murit în timpul sarcinii sau al nașterii, în anul 2020, aproximativ un deces la fiecare două minute, față de 446.000 în anul 2000. Dar asta nu reprezintă decât o ușoară scădere în raport cu 309.000 decese înregistrate în 2016, când obiectivele de dezvoltare durabile ale ONU au intrat în vigoare.

În două din cele opt regiuni ale Națiunilor Unite – Europa/America de Nord și America Latină/Caraibe -, rata mortalității maternale chiar a crescut între 2016 și 2020, respectiv cu 17% și 15%. Aceste decese sunt concentrate în special în zonele cele mai sărace din lume și în țările afectate de conflicte.

În 2020, aproximativ 70% din totalul acestor decese au fost înregistrate în Africa subsahariană, unde rata mortalității maternale este de 136 de ori mai mare decât în Australia și Noua Zeelandă, care au declarat cifrele cele mai mici, a declarat autorul raportului, doctorul Jenny Cresswell, într-o conferință de presă.

În nouă țări care se confruntă cu grave crize umanitare (Yemen, Somalia, Sudanul de Sud, Siria, Republica Democratică Congo, Ciad, Sudan, Afganistan, Republica Centrafricană), rata mortalității maternale a fost egală cu dublul mediei mondiale.

Sarcina rămâne ”o experiență extrem de periculoasă pentru milioane de persoane din lumea întreagă care nu au acces la servicii medicale demne și de calitate”, a subliniat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

”Putem și trebuie să facem mai mult, investind de urgență în planificarea familială și în rezolvarea deficitului de 900.000 de moașe, la nivel mondial ”, a anunțat directoarea executivă a Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), dr. Natalia Kanem, într-un comunicat.

Potrivit dr. Anshu Banerjee din cadrul OMS, statisticile după 2020, încă nepublicate, se anunță sumbre, din cauza efectelor pandemiei de Covid-19 și ale crizei economice.