La Fundeni, în numai zece zile, șapte oameni au primit o nouă viață

Publicat: 15 aug. 2023, 14:30, de Alice Gherman, în Sănătate , ? cititori
La Fundeni, în numai zece zile, șapte oameni au primit o nouă viață

În ultimele zece zile, la Institutul Clinic Fundeni au fost efectuate șapte transplanturi hepatice, a anunțat, pe rețelele de socializare, medicul Vlad Brașoveanu, Şeful Secţiei de Chirurgie şi Transplant Hepatic din cadrul Spitalului Clinic Fundeni.

Cei care au beneficiat de aceste intervenții sunt un băiat de 25 de ani, patru femei și un bărbat între 30 și 40 de ani, precum și un altul de 59 de ani.

Donatorii au fost șapte persoane decedate, majoritatea în urma unor AVC-uri. Familiile acestora au înțeles, dincolo de tragedia prin care au trecut, că pot salva măcar viața altor persoane și au acceptat donarea de organe.

Anul acesta, a crescut numărul donatorilor de ficat

”Este o mare reușită, toți pacienții cărora li s-a efectuat transplantul hepatic sunt bine acum. Trendul donatorilor e în creștere comparativ cu anul pandemiei, fiindcă atunci au fost foarte puțini donatori. Nu uitați că secțiile ATI au devenit secții Covid și nu s-au mai făcut transplanturi în acea perioadă. În ansamblu, trendul e unul normal. Acum doi ani, a fost singurul an în care am avut sub 50 de proceduri de transplant în tot anul. În 2022, au fost 62 de transplanturi de ficat, anul acesta avem deja 54, și nu au trecut decât opt luni din 2023. Au fost 48 de pacienți adulți, mulți dintre ei tineri, și 6 copii. Cinci dintre copii aveau între 10 și 11 ani, iar un băiețel avea 3 ani. Lui i s-a făcut transplant de la un donator viu, a fost o prelevare minim invazivă, laparoscopică. Ca și adulții, toți copiii sunt bine”, a declarat, pentru Puterea.ro, medicul Vlad Brașoveanu.

500 de pacienți se află pe lista de așteptare pentru un transplant hepatic

Pe lista de așteptare pentru transplantul de ficat se află încă circa 500 de persoane, în întreaga țară. Dintre acestea, o fetiță de 10 ani cu o afecțiune hepatică gravă așteaptă un transplant pediatric, adică un ficat tânăr.

Ficatul, comparativ cu alte organe, este mai permisiv în ceea ce privește acceptarea sa de către organism. Chiar dacă e necesară oricum terapia imunosupresivă post operatorie, cazurile de rejecție a ficatului sunt mai puține.

În plus, fiindcă e un organ care se regenerează, 10-15% dintre donatorii de ficat sunt donatori vii. ”Anul acesta, din 54 de transplanturi, 4 au fost de la donatori vii”, a mai precizat Şeful Secţiei de Chirurgie și Transplant Hepatic din cadrul Spitalului Clinic Fundeni.