La Galați începe modernizarea fostelor cinematografe, după trei decenii în care au fost închise și ruinate sub tutela RADEF

Publicat: 23 feb. 2022, 08:15, de Puterea.ro, în ESENȚIAL , ? cititori
La Galați începe modernizarea fostelor cinematografe, după trei decenii în care au fost închise și ruinate sub tutela RADEF

După aproape trei decenii în care fostele cinematografe au fost închise de către proprietarul din acte, RADEF – „România Film” și au ajuns în ruină, la Galați situația a cunoscut o schimbare notabilă. La finalul a peste zece ani de procese, Înalta Curte de Casație și Justiție a obligat RADEF să transfere cinci cinematografe în proprietatea Muncipiului Galați, iar acum primăria poate investi în modernizarea lor.

O parte din fostele cinematografe din oraș, construite în perioada interbelică, au fost retrocedate foștilor proprietari, printre care se află și Asociația Elenă din Galați, care a obținut cinematograful „Central”, dar nu a investit în modernizarea sălii. La fel s-a întâmplat și cu fostul Cinema „Republica”, închis și după retrocedare. Numai Cinematograful „Popular” a căpătat o utilitate, devenind club. Cinematografele construite după anii 60, „Ţiglina”, „Doina”, „Dacia”, „Flacăra” şi „Grădina de Vară”, au fost trecute în proprietatea RADEF – „România Film”, care le-a închis pentru că nu a primit și fondurile cu care să le administreze.

Modernizarea fostelor cinematografe, finanțată prin PNRR

După ce a reușit să obțină în instanță proprietatea asupra fostelor cinematografe, Primăria Galați a lansat procedurile pentru selectarea firmelor care să realizeze expertizarea tehnică și auditul energetic la trei dintre cele cinci cinematografe, „Țiglina”, „Dacia” și „Flacăra”. Aceste expertize vor costa, în total, 120.000 de lei.

Pentru lucrările efective de consolidare și modernizare a celor trei cinematografe, primăria intenționează să obțină fonduri prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) 2022, Componenta 5 „Valul Renovării”. La ce concurență este pe banii din PNRR nu e foarte sigur că va fi obținută finanțarea, dar măcar se face un prim pas spre modernizarea lor.

Zeci de ani de procese și proteste în stradă sub deviza „Vrem cinematograf la Galați!”

Ca în majoritatea marilor orașe, preluarea vechilor cinematografe a presupus foarte mulți ani de procese cu RADEF, în care aceste cinematografe au fost închise pentru că proprietarul nu avea bani pentru administrarea lor.

La Galați, situația a devenit incomodă pentru cei care conduceau orașul în momentul în care primul cinematograf din zonă a fost deschis la mall-ul din Brăila, și în week-end gălățenii parcurgeau dus-întors cei 15 km care despart cele două orașe pentru a vedea un film.

Asociația „Galați, orașul meu” a organizat mai multe proteste sub deviza „Vrem cinematograf la Galați!” și tot la inițiativa acestei asociații au început primele proiecții la Casa Sindicatelor. Mai târziu, a apărut și „Cinema City” la „Galați Shopping City”.

Sub presiunea opiniei publice, care a crescut în momentul în care gălățenii au început să facă naveta la cinematograful de la Brăila, edilii au început demersurile pentru obținerea cinematografelor rămase „captive” la RADEF.

Prin 2009, Primăria Galați a dat în judecată RADEF solicitând ca aceasta să fie obligată de instanță să predea municipalității cele cinci cinematografe, dar Guvernul Boc a dat Ordonanța nr. 47/2011, prin care a abrogat prevederile legale referitoare la transferul cinematografelor către consiliile locale. În 2013, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională Ordonanța dată de Guvernul Boc și „luptele” au fost reluate.

În 2016, Primăria Galați a deschis o nouă acțiune în instanță, Curtea de Apel Galați a dispus ca RADEF să predea primăriei cele cinci cinematografe, dar RADEF a făcut recurs și dosarul a mai fost plimbat prin instanțe vreo cinci ani. În 2021, „Înalta Curte” a dispus ca RADEF să transfere cinematografele „Ţiglina”, „Doina”, „Dacia”, „Flacăra” şi „Grădina de Vară”, în proprietatea Municipiului Galaţi.