La iarbă verde: Pericolele unui grătar „bine făcut”

Un studiu inedit, efectuat de către o echipă de specialişti, coordonată de profesorul Fahrettin Gogus de la Universitatea din Gaziantep (al șaselea mare oraș al Turciei), a scos mai demult la iveală lucruri necunoscute despre ceea ce le place românilor cel mai mult.

Pentru români a devenit de neconceput un 1 Mai, de exemplu, fără grătar, dar…Modul în care sunt pregătiţi cărbunii pentru grătar poate duce la contaminarea cărnii cu substanţe chimice periculoase care duc la apariţia cancerului.

„În timp ce gătim mâncarea, grăsimea se topeşte, ajunge pe cărbuni şi produce fum. Acest fum contaminează carnea cu nitrosamine, substanţe chimice cancerigene!”. De această părerere este și dr. Mustafa Ozel, care adaugă că „dacă aveţi de gând să faceţi grătar atunci asiguraţi-vă că aveţi cărbunii pregătiţi şi că aceştia nu mai scot fum, alegeţi carne cu puţine grăsimi pe care să o gătiţi bine, dar să nu o lăsaţi prea mult pe grătar!”.

Mai multe substanțe chimice cancerigene

Conform medicalxpress.com, oamenii de ştiinţă au descoperit o creştere substanţială a substanţelor cancerigene în carnea gătită desupra cărbunilor nepregătiţi, care încă fumegau. De asemenea, specialiştii au mai observat că şi carnea cu un conţinut mare de grăsimi, dar şi cea care a fost lăsată pe grătar timp îndelungat conţinea mai multe substanţe chimice cancerigene.

Cercetarea reprezintă rezultatul unei colaborări de lungă durată dintre chimişti şi oameni de ştiinţă specializaţi în studierea alimentelor. Echipa de specialişti a folosit tehnologii care la origine au fost dezvoltate pentru măsurarea substanţelor chimice din atmosferă.

Le-au folosit cu scopul de a măsura concentraţii a şase compuşi canceroşi din carnea de miel, care a fost gătită fie deasupra unui grătar cu cărbuni pregătiţi, fie deasupra cărbunilor nepregătiţi.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole