La Jilț, unii se pregătesc de parastas, alții își prelungesc mandatele în Consiliul de Supraveghere

Familiile minerilor de 29, 38, respectiv 48 de ani, morți în accidentul de muncă de la Cariera Jilț Sud, se pregătesc de parastas. Cel mai tânăr dintre ei era Dragoș Pârjol. Acesta avea o soție, care este însărcinată și așteaptă un copil. Alți 10 muncitori au fost răniți în accident. De cealaltă parte, membrii Consiliului de Supraveghere CEO își prelungesc mandatele.

Nicolae Ciucă ar fi vrut să cadă capete. Capetele rezistă!

Premierul Ciucă cerea măsuri urgente, imediat după tragicul accident. “Vreau până săptămâna viitoare să văd măsuri atât asupra celor care se fac vinovați de producerea accidentului, cât și măsuri concrete pentru ceea ce înseamnă îmbunătățirea condițiilor de muncă în Complexul Energetic Oltenia”, zicea șeful Executivului.

Dar se pare că nimeni nu-l ascultă din moment ce membrii Consiliului de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia vor avea mandatele prelungite. Mandatele acestora expiră în data de 20 februarie. Prelungirea se va face până în data de 20 aprilie, în baza OUG 109, privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.

Propunerea este pentru șase dintre cei șapte membri ai Consiliului Complexului Energetic Oltenia. Prelungirea se va stabili în cadrul unei ședințe, pe 16 februarie. Proiectul de Hotărâre prevede prelungirea mandatelor cu 2 luni pentru 6 dintre cei 7 membri ai Consiliului de Supraveghere. Mandatul celui de-al șaptelea membru expiră mai târziu.

Ministerul Energiei întârzie recrutarea de noi membri

Dacă Ministerul Energiei va realiza selecția mai repede, prelungirea va fi mai scurtă. Ministerul Energiei a demarat încă de anul trecut procedura de selecție. Câștigătoare pentru a face recrutarea a ieșit firma Pluri Consultants. Este aceeași firmă care a făcut selecțiile anul trecut pentru: Complexul Energetic Oltenia SA (18 octombrie 2022), Nuclearelectrica SA (13.octombrie 2022), Romgaz SA (19 septembrie 2022), Electrica SA (15 septembrie 2022). Este greu de înțeles cum aceeași firmă nu este gata să facă recrutarea și acum. Probabil nu s-au aliniat astrele sau se așteaptă rocada la Guvernare. La acest moment, este 5-2 scorul PNL – PSD, la numărul de membrilor în CS al CE Oltenia.

Este vorba despre oamenii numiți de PNL și PSD în CS: Marcoci Alexandru, președinte și membrii: Petre Mădălin Georgescu, Șerban Predescu, Mădălin Eftenoiu, Adrian Dăianu, Alexandru Zaharia, Adrian Marinescu.

Membrii CS câștigă aproape 10.000 lei net, idemnizație fixă, plus alte bonusuri, prime care pot dubla acest venit.

Cine sunt merituoșii?

  • Marcoci Alexandru –  din partea PNL, este președintele Consiliului de Supraveghere. În decembrie a fost numit și secretar de stat în MAI. El a mai fost și membru în Consiliul de Administrație al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară – București. Conform CV-ului are experiență în vânzări de medicamente, topografie, nicidecum în energie sau siguranță națională.
  • Georgescu Petre Mădălin, membru desemnat de Fondul Proprietatea (FP). Conform Gorjeanul, Georgescu este și director general și președinte al Consiliului de Administrație al unei firme din Timișoara. Lucian Perescu, acționarul acestei firme, a fost asociat cu Elena Udrea, sponsor al PMP,  firmă care i-a plătit cauțiunea de 1 milion de euro fostei șefe a partidului. Georgescu deține și calitatea de membru în CA al SN Aeroportul Internațional ,,Traian Vuia” Timișoara, însă funcția sa de bază este de director general și membru în Consiliul de Administrație al Alcom SA Timișoara. El este acționar la mai multe firme, inclusiv la OMV Petrom, conform declarației de interese.
  • Predescu Șerban, inginer, Șeful filialei Gorj a Registrului Auto Român (RAR), susținut de liberali.
  • Dăianu Adrian, inginer, este unul dintre apropiații primarului liberal al Târgu-Jiului, Marcel Romanescu, despre care se discută, periodic, că ar urma să treacă în tabăra social-democrată. 
  • Zaharia Alexandru, subinginer agronom, apropiat al PSD.
  • Marinescu Constantin-Adrian, secretar general adjunct al PSD, avocat în cadrul Baroului Gorj, are contracte de asistență juridică cu Primăria și Consiliul local Bălteni de aproape 90.000 de Euro. Vezi declarația de interese.
  • Mădălin Eftenoiu – economist, face parte din CS al CEO pentru a treia oară, în ultimii ani. Este membru și în Consiliul de Supraveghere și Îndrumare a Autorității pentru Administrarea Activelor Statului, membru în Consiliul de Administrație Telecomunicații al CFR București. În prezent șef în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice București.
  • Veniturile obținute de membrii Consiliului de Supraveghere se pot consulta pe site-ul CEO.

Ce capete au picat în urma tragediei?

În urma tragediei de la Cariera Jilț Sud, au fost luate măsuri doar cu Directoratul și cu structurile de conducere din subordinea Directoratului Complexului Energetic Oltenia. Astfel, președintele Directoratului CEO, Daniel Burlan, și Marius Negru, membru, au rămas fără funcții. De asemenea, Directoratul a decis să înlocuiască trei șefi. Este vorba de directorul Sucursalei Miniere, directorul EMC Jilț Sud și șeful Carierei Jilț Sud.

Citeste și: Legătura dintre „mașina morții” de la cariera Jilț Sud și patronul supermarketurilor Succes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

Dănuț Păle ține CV-ul la secret. A dezvoltat o afacere de...

Afacerile de tip cartel au devenit o normalitate în România. În timp ce directorii sau șefii din instituții semnează pentru contracte din bani publici...