Lansare de carte: „Astronavigația de la gnomon şi astrolab la sextantul Apollo”. Cum navigă un cosmonaut fără GPS?

Observatorul Astronomic din Galați le pregătește pasionaților de astronomie din oraș un dublu eveniment, o lansare de carte cu un subiect incitant, secretele navigației în spațiul cosmic, după care vor fi invitați la o sesiune de observații astronomice cu ajutorul unor instrumente antice de observare a cerului înstelat.

La Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” din Galaţi va avea loc sâmbătă, la ora 14.30, lansarea cărții „Astronavigația – de la gnomon şi astrolab la sextantul Apollo”, scrisă de comandorul în rezervă Vasile Chirilă.

Cartea lui Vasile Chirilă încearcă să răspundă la întrebarea „Cum ar putea navigatorii spațiali să determine punctul din spațiu în care se află nava dacă sistemele GPS s-ar defecta?”.

Autorul readuce în actualitate metode și instrumente antice de navigație ca variante de rezervă pentru sistemele moderne. Cititorul descoperă evoluția instrumentelor istorice (gnomonul, astrolabul, kamalul, quadrantul, cross stafful sau back stafful), dar și mijloacele moderne: octantul și sextantul naval, sextantul pentru navigația aeriană și sextantul utilizat în misiunile spațiale, cu performanțele dar și implicațiile fiecăruia asupra metodelor de astronavigație.

După lansarea de carte, dacă vremea va permite, pe terasa de observații astronomice a Observatorului Astronomic care funcționează în cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii va urma o prezentare teoretică și practică de instrumente antice de navigație, autorul având confecționate replici ale acestora, din lemn de mahon.

Comandorul Vasile Chirilă are o carieră impresionantă în cadrul Forțelor Navale Române. În 1982 a absolvit Academia Navală „Mircea Cel Bătrân” și a avut o carieră de 33 ani în cadrul Forțelor Navale Române, de la funcția de comandant de navă la aceea de șef al Statului Major al Forțelor Navale.

Pasionat de astronomie, Vasile Chirilă a înființat la Mangalia Asociația „Astro Nauticus”, în cadrul căreia organizează evenimente dedicate pasionaților de astronomie de pe litoral.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Austria este una dintre țările care se opune ca România să adere la spațiul Schngen SURSA FOTO: https://www.schengenvisainfo.com/

Ce a cerut Austria ca România să intre în Spațiul Schengen

Refuzul categoric al Austriei de a intra România în Spațiul Schengen ascunde o mulțime de interese economice și financiare uriașe. Potrivit informațiilor noastre provenite din...