Lector reținut de DNA după ce a luat mită de la 25 de masteranzi pentru a-i ajuta să treacă examenele

Profesorul universitar, Rudolf Cristian, din cadrul filialei din Reșița a Universității “Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca a fost reținut de DNA după ce ar fi cerut de la 25 de masteranzi anumite sume de bani pentru a-i ajuta să promveze examenul la disciplina “Evoluția și dezvoltarea Uniunii Europene”.

Suma cerută de lector fiecărui stundent era de 600 de euro pentru promovarea examenului cu nota minimă, 1.200 de euro pentru promovarea examenului cu notă maximă și 50 de mii de lei pentru cursurile de doctorat.

Ce spun procurorii DNA?

Comunicatul integral al DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 21 februarie 2023, a suspectului RUDOLF CRISTIAN, lector universitar, doctor, în cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca – Centrul Universitar Reșița, pentru comiterea a infracțiunii de luare de mită, în formă continuată (25 de acte materiale). În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În zilele de 11 respectiv 16 februarie 2023, suspectul Rudolf Cristian, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la 25 de masteranzi mai multe sume de bani, în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare atribuțiilor lui de serviciu (promovarea pe nedrept a unui examen restant la disciplina ”Evoluția și dezvoltarea Uniunii Europene”) sau pentru îndeplinirea unor acte corespunzătoare atribuțiilor de serviciu de cadru didactic. Concret, suspectul ar fi pretins de la fiecare masterand:

  • 600 euro pentru promovarea examenului respectiv cu nota minimă,
  • 1.200 euro pentru promovarea aceluiași examen cu nota maximă,
  • 50.000 lei pentru cursurile de doctorat.

În contextul menționat mai sus, la data de 18 februarie 2023, suspectul Rudolf Cristian ar fi și primit sumele de 1.000 euro și 3.000 lei, iar în data de 20 februarie 2023 ar mai fi primit suma de 50.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Suspectului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.


La data de 21 februarie 2023, suspectul Rudolf Cristian urmează să fie prezentat Tribunalului Timiș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea I.G.P.R. – Direcția de Operațiuni Speciale.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole