Legea anti-avort din Polonia aduce prima victimă: o femeie de 30 de ani care a murit

Legea anti-avort, adoptată acum și în Polonia, a adus o primă victimă: o femeie de 30 de ani, care a decedat. După moartea femeii însărcinate, care ar fi putut fi salvată dacă avortul era încă legal, s-au stârnit numeroase controverse politice și tensiuni sociale, relatează Politico.

Femeia a murit pe 30 septembrie la un spital din Pszcyna, în sudul Poloniei, ca urmare a legilor anti-avort impuse de puterea politică reacționar-conservatoare de la Varșovia. Cazul a fost făcut public abia acum.

Femeia a fost spitalizată în a 22-a săptămână a sarcinii, după survenirea prematură a amnioreei (ruperea lichidului amniotic). Atunci, medicii au confirmat că fătul avea probleme și că erau puține șanse ca sarcina să fie dusă la capăt, însă au refuzat să întrerupă sarcina pentru a salva viața femeii, pentru că noile legi anti-avort interzic avortul în aceste circumstanțe. Ulterior, fătul a murit în timpul tratamentului, iar femeia a făcut septicemie și a murit și ea la mai puțin de 24 de ore.

A trecut deja un an de când legislația anti-avort a fost adoptată în Polonia, iar ea prevede că avortul se poate face doar în cazurile de viol, incest sau când viața femeii este pusă în pericol, cu excepția cazurilor în care fătul suferă de defecte.

Propunerea prevede pedepse între cinci și 25 de ani și, în unele situații, închisoare pe viață pentru avort. Mai mult, noua propunere elimină și excepțiile care există în acest moment în lege.

Femeia trimisese mesaje familiei și prietenilor în perioada în care a fost internată, în care le spunea că doctorii au decis să aștepte înainte să acționeze, de teama că ar putea fi inculpați în cazul în care încearcă să salveze viața femeii printr-un avort.

Spitalul a transmis, ulterior, că „singurul factor” pe care medicii l-au avut în vedere au fost siguranța mamei și fătului și că decizia de a nu întrerupe sarcina „este o altă problemă” – „în acest moment ar trebui accentuat doar că deciziile medicale s-au luat cu respectarea prevederilor legale și standardelor de conduită care sunt în vigoare în Polonia”.

Reacția unui politician din partidul de guvernământ a fost că „moartea este o realitate biologică”.

Decizia de anul trecut de a impune interdicția asupra avortului a provocat proteste masive în toată țara. Tensiunile sociale de atunci s-au reactivat acum, în urma apariției în presă a acestui caz.

Opoziția și organizațiile pentru drepturile femeilor spun că moartea femeii este rezultatul direct al climatului de teamă care există acum în spitale și că medicilor le este teamă să acționeze pentru a nu fi trași la răspundere pe baza legilor draconice anti-avort.

Medicii au așteptat până ce fătul a murit pentru a acționa și a o salva pe femeie. Au așteptat și au privit până ce inima fătului s-a oprit și au ignorat că și femeia avea o inimă care bătea”, a transmis Aborcyjny DreamTeam, o organizație civică care susține dreptul femeilor la avort.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole