Legumele eco nu există nici măcar în statistici. Ce să faci cu 10 hectare de sere și solarii? Exclusiv

Publicat: 04 aug. 2023, 07:00, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Legumele eco nu există nici măcar în statistici. Ce să faci cu 10 hectare de sere și solarii? Exclusiv

În România, legumele ecologice autohtone constituie o raritate, dovadă fiind și absența de pe rafturile magazinelor. Pare incredibil, dar toată producția autohtonă ecologică se ridică la vreo 2.000 de tone, în condițiile în care nu există decât 10 hectare de sere și solarii înregistrate la APIA.

Chiar dacă în România, toată lumea se laudă că vinde legume sănătoase, naturale, biologice sau ecologice (fiecare după imaginație), realitatea este că numărul producătorilor certificați este destul de mic, dat fiind și costurile ridicate, cel mai probabil.  

În România, există în jur de 200 hectare de sere și câteva mii de hectare de solarii, impulsionate de programul Tomata, însă interesul pentru producția ecologică este ca și inexistent. Costurile mari de producție, dar și cererea modestă i-au ținut departe de această nișă pe legumicultorii locali.

La tomate, de exemplu, este înregistrată la APIA pentru subvenții în campania 2023 o suprafață de 3,76 ha de seră și 2,40 ha de solarii, în timp ce la castraveți suprafața se ridică la 1 ha seră și 0,65 ha solarii. Ar mai fi ceva ardei și vinete, vreo 2 ha în total.

Nu este exclus, însă, să mai existe ceva suprafețe în diferite stadii de conversie sau ca fermierii pur și simplu să nu le fi declarat la APIA ca fiind ecologice.

Ce spun statisticile de la Agricultură

Adevărul este că România stă prost nu doar la producția în spații protejate, ci și pe total legumicultură. În anul 2022, suprafața totală cultivată cu legume după metoda de producție ecologică a fost de 1.514,45 ha, potrivit datelor comunicate de către organismele de control aprobate de MADR, de pe care s-a obținut o producție de 1914 tone.

Cea mai mare pondere o au legumele cultivate pentru fructe (inclusiv pepeni), categorie care include tomate, vinete, castraveti, dovlecei, ardei gras, ardei iute, pepeni verzi, porumb dulce, etc).

Suprafețele de legume în scădere

În 2022, suprafețele cultivate cu legume se ridicau la 172.000 ha, de pe care a fost obținută o producție de 2,29 milioane tone, față de 198.000 hectare cu o producție de 3,4 milioane tone, în anul anterior.

Cât privește importurile de legume, acestea au atins 780 002 de tone în valoare de 619,9 milioane euro, în 2022, față de exporturi de 118 813 tone în valoare de 145,349 milioane euro.

În 2021, importurile au totalizat 801 181 de tone în sumă de 530,9 milioane euro. Nu știm însă, ce pondere au avut legumele ecologice, pentru că, după cum ne-au precizat oficialii de la Institutul Național de Statistică, “în Nomenclatorul Combinat nu exista coduri distincte pentru produse ecologice”. Acum, fiecare le numără după cum poate, nu-i așa?