Legumicultor din Matca: „nu a fost un an Ok dacă ținem cont de creșterile de prețuri din toate domeniile”

Chiar dacă mai este mult timp până la sfârșitul anului agricol, când fermierii calculează cât au câștigat în raport cu cheltuielile și munca lor pentru înființarea și îngrijirea culturilor, legumicultorii din Matca au deja o estimare: nu a fost un an bun, din cauza valului de scumpiri din toate domeniile, care pentru ei înseamnă o majorare a costurilor de producție.

„Una peste alta, nu a fost un an OK din punctul de vedere al prețurilor, dacă ținem cont de creșterile de prețuri din toate domeniile. Motorina este nouă lei. Inputurile s-au scumpit cu 20 – 30 %. Toate s-au scumpit”, ne-a declarat Valentin Nare, legumicultor din Matca.

Pe lângă aceste creșteri de prețuri la carburanți, combustibili pentru încălzirea solariilor, folie, semințe și tratamente fitosanitare sau îngrășăminte, mulți dintre legumicultori au probleme cu forța de muncă și pentru a nu pierde oamenii, au fost nevoiți să le mărească salariile.

„S-a scumpit și forța de muncă. Un zilier nu vine la lucru dacă nu îl plătești cu 200 de lei de la cinci dimineața la cinci după-amiază și dacă nu îi dai două prânzuri, la ora zece și la două după-amiază. Altele, o cafea, un suc o bere sunt din partea casei. Este un val de scumpiri care înseamnă costuri de producție mai mari”, a mai adăugat Valentin Nare.

Valul de scumpiri, inflația de 15% înregistrată în lunile mai și iunie sunt subiectele la zi, dar din punctul de vedere al legumicultorilor din Matca și din întreaga țară problema este în ce măsură piața poate absorbi aceste majorări ale costurilor de producție.

Matca este cel mai mare bazin legumicol din ţară, cu peste 4.000 de producători, 1.000 de hectare de solarii şi 2.000 de hectare cu culturi în câmp.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...