Lipsa de mână de lucru calificată a atins un nivel record în Germania (Ifo)

Lipsa de mână de lucru calificată a atins un nou nivel maxim în Germania şi afectează aproape jumătate dintre companii, conform unui sondaj al Institutului german de Investigaţii Economice (Ifo), relatează agenţia EFE.

Circa 49,7% dintre companiile chestionate au spus că simt impactul lipsei de personal, faţă de 43,6% în aprilie, conform sondajelor trimestriale pe care Ifo le realizează începând din 2009.

„Tot mai multe companii se văd obligate să îşi limiteze activităţile deoarece pur şi simplu nu găsesc personal suficient”, a explicat expertul Ifo pentru piaţa muncii, Stefan Sauer, într-un comunicat, adăugând că pe termen mediu şi lung este de aşteptat ca situaţia să se înrăutăţească.

Sectorul cel mai afectat este cel al serviciilor (54,2%), în frunte cu sectorul hotelurilor şi organizării de evenimente (64%).

În industrie, 44,5% dintre companiile participante la sondaj au dificultăţi în găsirea de personal, în special cele din sectorul producţiei de alimente (58,1%) şi în cel al derivatelor din metal (57%).

Circa 41,9% dintre companiile din comerţul cu amănuntul sunt afectate de această problemă, precum şi 39,3% dintre cele din construcţii şi 36% dintre firmele din comerţul cu ridicata.

În schimb, doar 17,2% dintre companiile din industria farmaceutică şi chimică se confruntă cu lipsa de personal şi, de asemenea, producătorii de autovehicule se află sub medie, cu 30,5%.

Conform datelor din sector, în acest moment lipsesc în Germania în jur de un sfert de milion de lucrători calificaţi şi anual rămân neocupate între 15.000 şi 20.00 de locuri de formare profesională în companii.

Guvernul intenţionează să întreprindă în curând reforme legale pentru a facilita imigrarea de forţă de muncă calificată şi a o face mai atractivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

După ce a „încasat” 13 ani de închisoare, celebrul Mihail Boldea...

Mihail Boldea a redevenit avocat. Vă aduceți aminte, desigur, de Mihail Boldea, fostul deputat PDL urmărit internațional după ce a fugit din țară, pe...

Aproape 5 000 de kilograme de obiecte pirotehnice, confiscate în urma...

Poliţiştii din judeţul Ialomiţa au reuşit să indisponibilizeze 4.500 de kilograme de obiecte pirotehnice în urma unor ample percheziţii desfăşurate în municipiul Slobozia şi...