Lipsa de respect a lui Erdogan față de partenerii săi este inacceptabilă!

Grupul Renew Europe din Parlamentul European condamnă recentele declarații ale președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan față de omologul său francez, Emmanuel Macron și îl îndeamnă pe liderul de la Ankara să se abțină de la astfel de provocări, care adâncesc decalajul dintre Turcia și UE.

Președintele Grupului Renew Europe, Dacian Cioloș, a afirmat că astfel de declarații sunt inacceptabile și departe de normele diplomației internaționale.

„Aceasta nu este un mod de a trata partenerii și vecinii. Cooperarea dintre Uniunea Europeană și Turcia se bazează pe un interes reciproc, dar aceasta trebuie să se fundamenteze în primul rând pe respect, nu pe febra naționalistă a președintelui Erdoğan”, a mai subliniat Dacian Cioloș.

Hilde Vautmans , coordonator al grupului Renew Europe în cadrul comisiei AFET și raportor pentru Turcia, consideră că recentele declarații ale președintelui turc sunt provocatoare, jignitoare și polarizante.

„Este clar că Erdogan nu este interesat de agenda pozitivă pe care i-a oferit-o recent UE și că o folosește pentru a testa limitele UE. Este timpul ca UE să arate Turciei că nu mai poate fi păcălită.”

Șeful delegației franceze din cadrul Grupului Renew Europe, europarlamentarul Stéphane Séjourné a acuzat la rândul său atitudinea din ultima perioadă a liderului de la Ankara.

Deși a rămas tăcut timp de peste o săptămână după asasinarea profesorului francez Samuel Paty, președintele Erdogan a rupt tăcerea doar pentru a-l insulta pe președintele francez. În plus, el invită acum poporul turc să boicoteze produsele de origine franceză din supermarketuri. O astfel de atitudine din partea conducătorului unei țări vecine este inacceptabilă și periculoasă.

Stéphane Séjourné a mai ținut să sublinieze că Franța și UE vor continua să apere valorile comune, să susțină libertatea de exprimare și să lupte împotriva radicalismului islamic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...