Un salariu de 150.000 de lire sterline te-ar tenta pe o insulă scoțiană?

Publicat: 05 mart. 2024, 08:16, de Cristian Matache, în Internațional , ? cititori
Un salariu de 150.000 de lire sterline te-ar tenta pe o insulă scoțiană?

Unul dintre cele mai îndepărtate cabinete de medicină de familie din Marea Britanie oferă un salariu mare pentru a atrage noi medici.

Ar fi tentantă suma de 150.000 de lire sterline pentru a te muta în una dintre cele mai frumoase părți ale Scoției?

Una dintre cele mai îndepărtate practici medicale din Regatul Unit, care deservește insulele Hebridean de Uist și Benbecula, oferă acest salariu pentru a atrage noi medici să trăiască și să lucreze acolo.

Pe insula vecină Rum, părinții caută un nou învățător pentru cei cinci elevi din școala primară și cei doi copii din grădiniță – cu un pachet salarial în valoare de 68.000 de lire sterline.

Aceste eforturi fac parte din încercările de a aborda criza de recrutare în multe servicii rurale.

Pentru locuitori, acestea nu sunt doar slujbe. Este vorba despre aducerea de noi oameni să trăiască și să lucreze în inima comunităților insulare ale Scoției. „Întotdeauna ne uităm la cine vine, la persoană și la familia lor”, a spus Gordon Jamieson, directorul executiv al NHS Western Isles, conform BBC. „Ne uităm la oportunități pentru parteneri, nu doar pentru persoana care a avut succes.

Nu este alegerea fiecăruia să vină și să stea într-o comunitate insulară îndepărtată.

Pentru profesioniștii din domeniul sănătății, atunci când aleg un loc precum Uist și Benbecula, este îndepărtat în ceea ce privește locul de muncă.”

NHS Western Isles spune că medicii de familie ar avea sediul la Benbecula Medical Practice

NHS Western Isles oferă o „rată sporită” cu 40% peste salariul tipic pentru a atrage o nouă echipă de medici de familie rurali. Oferta se adresează medicilor cu „simțul aventurii și pasiunea pentru medicina rurală”. Aceștia ar servi grupul de șase insule din Outer Hebrides, cu o populație totală de aproximativ 4.700 de persoane.

Consiliul de sănătate a afirmat că o mare motivație este oportunitatea de a lucra în una dintre cele „mai frumoase și idilice locații” din Regatul Unit.

Dar solicitanții cu succes vor primi și cheltuieli de relocare pentru a se muta pe insule, precum și o plată de „bun venit” de până la 10.000 de lire sterline.

Jamieson a declarat la emisiunea Good Morning Scotland de la BBC Radio: „Trebuie să fie o anumită categorie de persoană care vrea acest loc de muncă și această responsabilitate. „Deci, evident, vrem să-i recompensăm. Nu e pe placul tuturor”. „Dar există oameni din întreaga lume care caută o experiență ca aceasta în domeniul asistenței medicale la distanță.”

Jamieson a spus că NHS Western Isles se confruntă cu „o gamă largă de provocări” în ceea ce privește recrutarea rurală – cu consultanți, medici de familie și asistente sub presiune. Dar el crede că salariul este un stimulent pentru a „trăi, lucra și rămâne aici”.

El adaugă: „Vrem un serviciu sustenabil și vrem ca oamenii să trăiască în comunitate pentru o perioadă lungă de timp.”

Insula Rum are nevoie de familii pentru a face viața durabilă


Între timp, pe Insula Rum din Inner Hebrides, există o populație de doar 40 de persoane – toți locuind în jurul satului Kinloch. Școala Primară Rum are doar cinci elevi, cu vârste cuprinse între cinci și 11 ani, și doi copii de grădiniță în vârstă de trei și patru ani.

Consiliul Highland oferă un salariu anual de 62.000 de lire sterline pentru noul lor director de școală, iar indemnizațiile pentru lucru de la distanță adăugate valorează mai mult de 5.500 de lire sterline.

Consiliul a declarat că a primit „un interes” pentru post, dar procesul de recrutare este încă în curs.

La 90 de minute de călătorie cu feribotul de pe continent, viața insulară pe Rum este descrisă ca fiind „off-grid”, cu mici scheme hidroelectrice care furnizează energie.

Insula este cunoscută pentru populația sa mare de cerbi roșii, majoritatea terenului său fiind deținut de agenția guvernamentală scoțiană NatureScot.

Cu patru ani în urmă, au fost construite patru case noi în Kinloch.

Trustul Comunitar Isle of Rum a declarat că speră ca acestea să atragă familii tinere și să „facă viața pe insulă potrivită”.

Ardnamurchan are nevoie de un profesor pentru 15 elevi

Aceste măsuri vin în urma faptului că Școala Primară Kilchoan, de pe peninsula Ardnamurchan, din Highlandsul de Vest, a anunțat în luna trecută un post de 53.000 de lire sterline pentru cei 15 elevi ai săi.

Și în 2022, Școala Primară Foula, cu patru elevi, situată la 16 mile de insula principală Shetland, a oferit 62.000 de lire sterline și o casă cu trei dormitoare închiriată pe insula cu 28 de locuitori.

Consiliul Highland a declarat că dificultățile sale de recrutare pot varia în funcție de locația școlii, unele posturi rurale atrăgând un interes sporit.

Autoritatea locală a declarat că oferă un „pachet generos de relocare și mutare” pentru profesorii care se mută în zona Highland pentru posturi permanente, care include o contribuție pentru chirie și deplasare.

Un purtător de cuvânt al consiliului a adăugat: „Posturile de director sunt, de asemenea, eligibile pentru o indemnizație ridicată pentru lucrul de la distanță și o indemnizație pentru insule îndepărtate, care fac parte din condițiile de serviciu convenite la nivel național.

„În măsura în care este posibil, posturile sunt publicate în mod permanent pentru a încuraja aplicațiile.

„De asemenea, investim în prezent într-un program cuprinzător de leadership pentru directorii de școli recent numiți, precum și pentru profesorii de la alte niveluri, pentru a încuraja retenția și creșterea personalului în școlile noastre.”