Lucrări de Van Gogh şi Warhol, vândute într-o licitaţie care a generat peste 751 de milioane de dolari

Lucrări de artă modernă şi din colecţia magnatului Edwin L. Cox au fost licitate joi la Christie’s, iar totalul vânzării a fost de 751,9 milioane de dolari, cu opere de Vincent Van Gogh şi Andy Warhol vedete ale serii.

Rata de adjudecare a fost de 95%, cu 77 de loturi din 81 vândute.

Colecţia Cox a depăşit estimările de 178,6 milioane de dolari, cu un total generat de 332 de milioane. Vânzarea lucrărilor de artă din secolul 20 a depăşit de asemenea aprecierea iniţială de 324,3 milioane de dolari, înregistrând un total de 419,9 milioane de dolari.

În licitaţia care a durat trei ore şi jumătate, au fost vândute lucrări impresioniste din colecţia Cox care, de 50 de ani, nu au mai fost văzute în public.

Pictura din colecţia Cox care a fost vândută pentru cel mai mare preţ joi seară a fost „Cabanes de bois parmi les oliviers et cyprès” (1889) a lui Van Gogh. Estimat că va atinge un preţ de 40 de milioane de dolari, lucrarea – licitată de nouă persoane de la New York, Londra şi Hong Kong – a ajuns la 62 de milioane de dolari. Însă suma finală de adjudecare a fost de 71 de milioane de dolari, oferită de un licitator aflat în sală.

Acelaşi cumpărător a câştigat o altă lucrare a maestrului neerlandez, „Meules de blé” (1888), cu 35 de milioane de dolari.

„Jeune homme au bleuet” (1889) a lui Van Gogh a fost licitată intens între doi ofertanţi, preţul final fiind de 46,7 milioane de dolari, de nouă ori mai mult decât estimarea.

O altă vânzare importantă a fost a tabloului „Jeune homme a sa fenetre” (1876), de Gustave Caillebotte, adjudecată contra sumei de 53 de milioane de dolari către J. Paul Getty Museum din os Angeles. Rezultatul reprezintă un record pentru artistul francez.

Lucrarea care a fost vândută la cel mai mare preţ în a doua parte a serii a fost portetul realizat de Andy Warhol lui Jean Michel Basquiat în 1982. El aparţinea colecţiei lui Peter Brant. Prin telefon, tabloul a fost vândut pentru 40 de milioane de dolari, dublu faţă de estimare.

Un alt lot important a fost o lucrare abstractă a lui Cy Twombly din 1961, scoasă pentru prima dată la vânzare într-o licitaţie, care a fost adjudecată contra sumei de 32 de milioane de dolari.

Un tablou de dimensiuni mari al lui Ed Ruscha, intitulat „Ripe” (1967), a fost vândut pentru 20 milioane de dolari.

Portretul realizat de Warhol pugilistului Muhammad Ali şi semnat de acesta a depăşit aşteptările de mai mult de patru ori faţă de estimare, fiind vândut pentru 18 milioane de dolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Avem tricolorul pe etichetă, ce mai contează ce înghițim? Dublul standard,...

Ultima găselniță a politicienilor de la PSD este să-i oblige pe comercianții care vând produse provenite din materii prime românești să se asigure că...

Caracatița uriașă a intereselor baronului PSD Horia Teodorescu îngroapă Tulcea în gunoaie

Un document exploziv ajuns la mai multe instituții de forță ale statului scoate în evidență uriașa caracatiță a intereselor țesută de baronul PSD de...