Lucrătorii din agricultură vor protesta în Piața Victoriei: oamenii sunt nemulțumiți de măsura închiderii piețelor

Reprezentanții sindicali ai diverselor categorii de lucrători din agricultură vor protesta, miercuri, în Piața Victoriei din București, fiind nemulțumiți de măsura închiderii piețelor.

”Miercuri, 18.11.2020, începând cu orele 1100, reprezentanti sindicali  ai diverselor categorii de lucrători din agricultură vor organiza o acţiune de protest în Piaţa Victoriei. Această acţiune de protest oganizată de  Federaţia Naţională a Lucrătorilor, federatie afiliata Blocului Naţional Sindical, este determinată de adoptarea hotărârii de Guvern din data de 06.11.2020, prin care s-a restricţionat activitatea unor piete agroalimentare, atât în spaţii închise , cât şi a unor pieţe volante”, au transmis, marţi, reprezentanţii organizatorilor.

Chiar dacă Hotărârea de Guvern a fost corectată, ei spun că documentul afectează „în mod semnificativ interesele profesionale, economice şi sociale ale unui număr important de lucrători din sectorul agricol”.

”Facem menţiunea că ambele hotărâri de guvern au fost adoptate fără respectarea prevederilor legale cu privire la dialogul social care ar fi obligat Ministerul Agriculturii la o minimă consultare a partenerilor sociali asupra proiectelor de acte normative. Trebuie să reamintim opiniei publice faptul că începând cu luna aprilie a anului curent prin intermediul Blocului Naţional Sindical  în cadrul Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social au fost propuse mai multe tipuri de măsuri care vizau sectorul agricol”, au mai transmis organizatorii protestului.

Sindicaliștii din agricultură, ignorați de Guvern

Ei susțin că au solicitat Guvernului să formeze un grup de lucru care să aibă ca principal obiectiv elaborarea si promovarea unui pachet de măsuri concrete care să sprijine producătorii agricoli, crescătorii de animale, procesatorii, dar şi industria alimentară pentru a continua să producă şi în special pentru a putea desface produsele la preţuri corecte, atât pentru producători, cât şi pentru populaţie.

Aceștia menționează că din aprilie și până în prezent Ministetul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nu a dat curs acestei solicitări.

„Mai mult, acest minister nu a mai organizat din luna martie a anului curent comisii de dialog social, desi potrivit legii, proiectele de ordonanţe, de legi sau de hotarâri de guvern, de interes sectorial, ar fi trebuit discutate în acest cadru.  Tinând cont de toate aceste aspecte menţionate, de inconsecvenţa în luarea unor decizii la nivel guvernamental (în opinia noastră din cauza lipsei de viziune, interes şi capacitate de înţelegere a situaţiei complexe cu care s-au confruntat şi se confruntă agricultorii – îngheţ timpuriu la începutul acestui an, inundaţii, secetă severă, lipsă de predictibilitate în ceea ce priveşte comercializarea produselor obţinute în ferme proprii) ne vedem nevoiţi să organizăm aceste acţiuni de protest care vor debuta mâine şi care vor fi continuate până la găsirea unor soluţii la problemele reale cu care se confruntă micii fermieri şi fermele de familie”, au mai transmis reprezentanţii lucrătorilor din agricultură.

Aceştia au precizat că vor participa aproximativ 100 de persoane la protest.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...