În 2020 zeci de mii de decese au fost generate de boli care au directă legătură cu poluarea atmosferică, asta în ciuda faptului că, anul trecut, majoritatea orașelor s-au aflat în lockdown.
Chiar dacă restricțiile de circulație au dus aparent la o scădere a emisiilor de gaze, se pare că anul trecut zeci de mii de persoane au murit din cauza poluării atmosferice.
Cercetătorii de mediu lansează un semnal de alarmă și cer guvernelor să renunţe la combustibilii fosili şi să investească într-o redresare ecologică.
Potrivit Reuters, citat de Agerpres, grupul de mediu Greenpeace Southeast Asia şi compania de tehnologie a calităţii aerului IQAir au măsurat nivelurile de poluare din 28 de oraşe.
Cele mai poluate orașe
Cele mai poluate orașe sunt New Delhi, Ciudad de Mexico, Sao Paulo, Shanghai şi Tokyo. În aceste locui, aproximativ 160.000 de persoane au murit din cauza poluării aerului.
„Câteva luni de lockdown nu au avut un impact real asupra nivelului mediu al poluării aerului pe termen lung la care oamenii au fost expuşi”, a declarat Aidan Farrow, cercetător în domeniul poluării aerului la Laboratoarele de Cercetare Greenpeace din cadrul Universităţii Exeter din Marea Britanie.
OMS atrage atenția că poluarea atmosferică reprezintă cel mai mare risc de mediu pentru sănătatea umană la nivel global şi ucide aproximativ 7 milioane de oameni anual.
Citește și
- Analiză: Poluarea aerului a cauzat 8,7 milioane de decese la nivel global în 2018
- Poluare masivă în București. Garda de Mediu dă vina pe trafic și pe casele care se încălzesc cu sobe pe lemne
- Studiu: Dacă poluarea s-ar reduce, ar putea fi evitate 50.000 de decese premature pe an în Europa