Magnatul rus Roman Abramovici nu scapă de sancțiunile CE

Publicat: 20 dec. 2023, 21:02, de Viorela Pitulice, în ACTUALITATE , ? cititori
Magnatul rus Roman Abramovici nu scapă de sancțiunile CE

Magnatul rus Roman Abramovici, care are naționalitatea rusă, israelienă și portugheză, nu scapă de sancțiunile impuse de Comisia Europeană, după ce Rusia a invadat Ucrainei.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a respins, miercuri, contestația depusă de oligarhul Roman Abramovici din Rusia, care cerea eliminarea restricțiilor.

Așa cum se știe, UE a impus sancțiuni oficialilor ruși, dar și oamenilor de afaceri ruși, inclusiv lui Roman Abramovici, în urma agresiunii ruse asupra Ucrainei.

 „Tribunalul respinge cererea formulată de domnul Abramovici, confirmând astfel măsurile restrictive luate împotriva sa”, a anunțat cea mai înaltă instanță a UE în hotărârea sa.

UE a considerat că Abramovici „întreține de multă vreme legături lungi și strânse cu Vladimir Putin”. De asemenea, „are un acces privilegiat la președinte și a menținut relații foarte bune cu el”. Legătura cu Putin, consideră UE, a făcut posibil ca magnatul „să-și păstreze averea considerabilă”.

Fiind „unul dintre principalii oameni de afaceri ruși”, rusul a oferit „o sursă substanțială de venituri guvernului Federației Ruse”, a mai considerat Curtea de Justiție a UE.

Ce spune Roman Abramovici

Magnatul rus și-a exprimat dezamăgirea cu privire la decizia luată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, care i-a respins contestația.

„Deși suntem dezamăgiți de decizia de astăzi, salutăm faptul că instanța nu a ținut cont de mai multe argumente prezentate de Consiliul UE și nu le-a inclus ca temeiuri pentru menținerea sancțiunilor. Abramovici nu este în măsură să influențeze deciziile niciunui guvern, inclusiv al Rusiei și nu a beneficiat în niciun caz de pe urma războiului”, se arată într-un comunicat al miliardarului rus.

În mai 2022, Abramovici a introdus o plângere împotriva UE pentru a fi scos de pe lista sancțiunilor. Miliardarul spunea că există „o eroare vădită” în evaluarea Uniunii Europene. De asemenea, decizia de a-l include pe listă este o „încălcare a drepturilor sale fundamentale”.

În plus, Abramovici a mai cerut despăgubiri de 1 milion de euro UE, deoarece i-a fost afectată reputația.

Până în prezent, aproape 1.800 de persoane și entități se află pe lista de sancțiuni a UE, fiind supuse restricțiilor de călătorie și înghețării activelor.