Mai multe rețele de supermarketuri din Europa boicotează carnea de vită provenită din Brazilia

Publicat: 22 dec. 2021, 12:45, de Viorela Pitulice, în ECONOMIE , ? cititori
Mai multe rețele de supermarketuri din Europa boicotează carnea de vită provenită din Brazilia

Şase lanţuri de supermarketuri din Europa au luat decizia să boicoteze carnea de vită provenită din Brazilia, din cauza legăturilor cu defrişările pădurilor amazoniene. Printre acestea se numără lanțurile Ahold Delhaize, o subsidiară a Carrefour, dar și Lidl. Comercianții au anunţat că vor înceta să mai vândă anumite sau chiar toate produsele din carne de vită provenită din Brazilia, transmite Reuters.

Astfel, lanţul Lidl Netherlands intenționează din 2022 să renunțe la vânzarea anumitor produse din carne de vită, cum este pastrama de vită, în timp ce Albert Heijn, cel mai mare lanţ de supermarketuri din Ţările de Jos şi totodată o subsidiară a grupului Ahold Delhaize, va înceta să mai cumpere orice tip de carne de vită din Brazilia.

În același timp, Auchan France va scoate de pe rafturi produsele de pastramă de vită care au legătură cu JBS (cel mai mare procesator mondial de carne), iar supermarketurile Carrefour Belgium şi Delhaize vor înceta să mai comercializeze marca de pastramă de vită Jack Link, deoarece JBS şi Jack Link au un joint venture care produce pastramă.

De asemenea, în Marea Britanie, Sainsbury’s a luat aceeași decizie, urmând să înceteze să mai cumpere carne de vită din Brazilia, în condițiile în care 90% din carnea sa de vită provine deja din Marea Britanie şi Irlanda.  

Boicoturile sunt o reacţie la o investigaţie făcută de publicaţia Reporter Brasil conform căreia grupul JBS achiziţionează, în mod indirect, vite crescute în zonele defrişate illegal. Acestea sunt vândute unei ferme care respectă legea după care sunt revândute unui abator, pentru a le fi ascunsă regiunea de provenienţă.

Defrişarea pădurilor amazoniene din Brazilia, cele mai mari păduri tropicale ale lumii, s-a intensificat după ce preşedintele Jair Bolsonaro a fost numit în funcţie, în 2019, şi a eliminat o parte din legile care protejau mediul.  

În 2021, defrişările de păduri amazoniene au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani, fiind defrişată o suprafaţă mai mare decât statul american Connecticut.