Maladia Parkinson: Implantul care a putea ajuta pacienții să meargă normal

Publicat: 07 nov. 2023, 14:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Maladia Parkinson: Implantul care a putea ajuta pacienții să meargă normal
sfatul medicului

Aproximativ 80% dintre pacienții cu maladia Parkinson în stadiu avansat au tulburări de mers. Cercetătorii au conceput un implant care ar putea rezolva această problemă.  

Trei cercetători francofoni – francezi și elvețieni – au publicat rezultatele acestui experiment în revista Nature Medicine. Ei susțin că au găsit o metodă care permite rezolvarea tulburărilor de deplasare în cazul pacienților cu maladia Parkinson, datorită unui implant.

Parkinson este o boală cunoscută pentru tremorul vizibil care, treptat, devine frecvent.  În același timp, este o boală neurodegenerativă care afectează anumite zone ale creierului.

În 80-90% dintre cazuri, când este într-un stadiu avansat, boala generează tulburări ale mersului, care, de cele mai multe ori, sunt rezistente la tratamentele disponibile în prezent”, subliniază specialiștii într-un comunicat.

Pacientul nu-și mai menține echilibrul, se deplasează cu greutate și are nevoie de ajutor permanent.

Sunt simptome care scad dramatic calitatea vieții pacienților, subliniază Erwan Bezard, directorul de cercetare al INSERM, Institutul de boli neurodegenerative al CNRS și Universitatea din Bordeaux, citat de BFMTV.

Cum funcționează

Este vorba despre un implant, despre care cercetătorii spun că este ca o ”bucată de plastic cu electrozi”, care ”alunecă” pe partea inferioară a măduvei spinării, controlând mișcarea picioarelor. Funcționarea implantului este comparabilă cu cea a unui pacemaker cardiac, subliniază Jocelyne Bloch, neurochirurg la Lausanne. Implantul trimite mici șocuri electrice pentru a stimula mișcarea picioarelor. Totuși, pacientul are sub control voluntar acțiunile sale. Pacientul apasă un buton și acesta declanșează stimularea. De asemenea, poate să aleagă diferite programe. Odată ce a declanșat procesul de stimulare a mișcării, pacientul nu mai are nicio grijă, subliniază Gregoire Courtine, profesor de neuroștiințe la EPFL și Centrul universitar CHUV.

Cazul lui Marc

Acest implant a fost folosit în premieră în cazul lui Marc, un pacient în vârstă de 62 de ani, care suferă de această boală de trei decenii. El a fost operat în urmă cu doi ani la Lausanne, pentru a fi ”echipat” cu această nouă neuroproteză. După o ”reeducare” de câteva săptămâni, Marc și-a recuperat mersul aproape normal: se poate deplasa singur circa șase kilometri în jurul lacului Leman. Un rezultat spectaculos.

Efectele secundare sunt limitate, pacientul afirmând că simte doar niște furnicături, care nu sunt dezagreabile.

Cazul lui Marc este mai mult decât încurajator. Dar este un caz unic. De aceea sunt necesare alte experimente și studii suplimentare.