MApN a lansat public un proiect de lege referitor la pensiile civililor din sistem, dar l-a retras fără nicio explicație

Publicat: 20 mart. 2023, 19:39, de Teodora Dinu, în POLITICĂ , ? cititori
MApN a lansat public un proiect de lege referitor la pensiile civililor din sistem, dar l-a retras fără nicio explicație

MApN a supus dezbaterii publice, pe 17 martie, un proiect de act normativ privind pensiile civililor din sistem. În urma observațiilor acesta a fost retras luni după amiază. Se pare totuși că aspectele reglementate în proiect nu au fost însă discutate în Coaliția de guvernare și au creat disensiuni. Mai mult se pare că instituțiile au vrut cumva să forțeze legiferarea unor modificări la pensiile civililor din sistem, dar momentul ales nu a fost cel mai bun.

Proiectul a fost pus în dezbatere publică exact în momentul în care coaliția de guvernare trebuie să demareze în Parlament discuțiile despre reforma pensiilor speciale, asumată de România prin PNRR.

Proiectul de lege a fost elaborat de MApN, MAI, SRI, SIE, Ministerul Justiției și STS. După anunțarea proiectului, la nici trei zile, respectiv luni după amiază, MApN a anunțat că acesta a fost retras din dezbaterea publică.

Prin proiectul de act normativ s-ar fi reglementat ca personalul civil din instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională să aibă dreptul de reducere a stagiului de cotizare la sistemul public de pensii realizat în condiții deosebite sau în condiții speciale, similar cu prevederile aplicabile personalului militar, respectiv polițiștilor.

MApN susține drepturile civililor din sistem

În esență, MApN susținea că personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională își desfășoară activitatea în unități militare, în aceleași locuri de muncă și împreună cu personalul militar, polițiști și funcționari publici cu statut special. Practic, personalul civil lucrează cot la cot cu militari de multe ori în aceleași condiții „deosebite și speciale”, iar recompensarea privind calcularea stagiului de cotizare la pensii ar trebui să se calculeze la fel în cazul ambelor categorii.

MApN preciza că „Adoptarea acestei inițiative legislative va contribui direct la creșterea performanței profesionale a personalului civil care desfășoară activități împreună și în aceleași condiții cu personalul militar și polițiștii, printr-o motivare corespunzătoare cerințelor impuse de locul de muncă și activitățile desfășurate în instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională și la creșterea eficienței organizaționale, prin întărirea coeziunii microstructurilor mixte din punct de vedere al statutului personalului care le compun. Aceste rezultate preconizate au ca efecte directe și benefice asigurarea bunei funcționalități și operativității instituțiilor de apărare, ordine publică și securitate națională și îndeplinirea în condiții de performanță a misiunilor și obiectivelor lor”.

Citește și: Mesaj fals. Armata Română nu îi cheamă la mobilizare pe rezerviști, avertizează MApN