Marcel Ciolacu: „Am aprobat 500 de milioane de euro pentru investiția în platforma de la Fundeni”

Publicat: 08 apr. 2024, 13:19, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în SOCIAL , ? cititori
Marcel Ciolacu: „Am aprobat 500 de milioane de euro pentru investiția în platforma de la Fundeni”

Marcel Ciolacu, aflat în vizită la Spitalul Fundeni, pentru a marca Ziua Mondială a Sănătății, a anunțat că a fost aprobat proiectul pentru construirea unei platforme integrate, care să cuprindă toate cele trei unități medicale aflate acolo.

Cu aceeași ocazie, în context, Marcel Ciolacu și-a reafirmat intenția de a nu ceda în ceea ce privește plata CASS de către cei care beneficiază de concedii medicale.

„Din punctul meu de vedere, investițiile ar fi trebuit să pornească de aici”, a spus premierul Marcel Ciolacu, ieri, la Institutul Clinic Fundeni.

„Avem Fundeniul, avem C.C. Iliescu și IOV. Toate trei trebuie să se regăsească pe o platformă integrată. Nu putem face sănătate performantă în clădiri de 65 de ani. Este evident că sunt depășite, este evident că oricât ar investi statul sunt bani aruncați! Acum două săptămâni am aprobat în ședința de guvern Investiția pentru platforma de la Fundeni. Este o investiție de aproape 500 de milioane de euro, atât din POS, din exercițiul financiar actual, cât și din împrumut de la BEI și din Bugetul de Stat”, a arătat premierul.

„Nu mai avem timp de scuze. Dacă mai pierdem, România nu mai poate recupera. Prioritățile europene vin tot timpul altele. Am văzut cât de rapid au fost deblocate spitalele de arși.

Eu unul, personal, m-am săturat de explicații, de certuri și de ce nu putem face”, a concluzionat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu: CASS plătim cu toţii, şi medicii, şi dvs, toată, lumea, oriunde în lumea asta

Întrebat despre cum rămâne cu plata CASS pentru concediile medicale, premierul a fost foarte tranșant:„ ”În primul rând, CASS plătim cu toţii, şi medicii, şi dvs, toată, lumea, oriunde în lumea asta. Nu poţi să ţii sistemul de sănătate fără contribuţia pe sănătate. Nu e o taxă introdusă nici de Ciolacu. De când e un stat modern, în lume, a introdus o taxă în ceea ce priveşte sănătatea. Am luat o decizie în Guvern şi am exceptat pe această taxă, cu alte cuvinte, cel aflat în concediu medical pentru maternitate, pentru faptul că are copilul bolnav, pentru boli cronice, pentru cancer, va avea un venit suplimentar cu această taxă de 10%”, a răspuns prim-ministrul Ciolacu.

”A venit pandemia, s-au suplimentat cu vreo 570 de milioane concediile medicale decontate de Casă. Ne-am trezit într-un sistem în care avem 6 miliarde concedii medicale. Dacă ne uităm pe statistici, suntem cel mai bolnav popor din lume, la asemenea dimensiuni. Dacă doriţi ca eu să dau venituri mai mari celui care, cu voia sau fără voia lui a răcit şi stă 5 zile acasă, nu o să o fac. Să încurajez ca cel care e răcit şi stă acasă să primească cu 10% mai mult decât cel care este la serviciu, nu am să o fac”, a mai subliniat el.

”Eu ştiu că aspirina este pe lista de compensate. Să dau şi medicamente compensate pentru tuse şi junghiuri, să plătesc absolut tot şi să suport eu, statul român, la această dimensiune de 6 miliarde de an concedii medicale, nu o să o fac. Şi o să o spun cu toate riscurile, pentru că nu mi se pare corect ca unii să muncească  şi să găsim soluţii să stăm acasă şi să câştigăm şi mai mult decât cei care muncesc. Mi se pare o aberaţie”, a încheiat Marcel Ciolacu.