Marcel Ciolacu: o reacție de bun-simț politic

Publicat: 09 feb. 2024, 22:01, de Radu Caranfil, în POLITICĂ , ? cititori
Marcel Ciolacu: o reacție de bun-simț politic

Știți deja. Vladimir Putin i-a înfipt în gât un interviu unui băiat dat afară de la FoxNews. Putin a sugerat că Ucraina este un stat creat artificial de către Stalin. Și a sugerat României, Ungariei și Poloniei că ar putea recupera niște teritorii aflate acum în componența Ucrainei. Premierul Marcel Ciolacu a răspuns cu fermitate și claritate, reafirmând angajamentul României față de suveranitatea și integritatea teritorială a statului ucrainean.

Marcel Ciolacu a avut, față de afirmațiile insidioase ale dictatorului rus, o reacție de bun-simț politic. Premierul nostru a subliniat că România, la aderarea sa la Uniunea Europeană, a semnat acorduri care recunosc suveranitatea teritorială a Ucrainei, o obligație impusă de UE tuturor statelor membre. Această poziție reprezintă nu doar un act de respect față de normele și valorile europene, dar și un angajament ferm față de pace, stabilitate și respectul pentru drepturile internaționale.

În contextul speculațiilor și manipulărilor promovate de liderul rus, Marcel Ciolacu a pus accent pe importanța solidarității și coeziunii în cadrul Uniunii Europene, reiterând că toate statele membre au semnat acorduri similare, consolidând astfel frontul comun al UE împotriva agresiunii și încălcării drepturilor internaționale.

Putin dovedește în continuare că are o gândire de ev mediu. Vede lumea cu mintea unui băiețel de zece ani, care se joacă de-a teritoriile. Tot ceea ce afirmă sau comite face parte dintr-un Mare Joc de strategie. La care nu se pricepe prea bine. Pe teren, ia bătaie. Diplomatic, e nul. Fiindcă nu oferă decât resurse naturale și amenințări atomice. Putin promite teritorii unor țări membre NATO. Cam ce poate fi în mintea lui când face asta?

Revenind la reacția premierului Ciolacu, vedem aici un moment bun. O declarație fermă care ajută mult imaginea României ca membru al organismelor europene majore. Ce ne place este faptul că Marcel Ciolacu intră pe teritoriul rezervat diplomaților și furnizează, în sfârșit, un răspuns corect și fără echivoc.

Despre asta este vorba. Vrem de la liderii noștri să părăsească eternul joc la două capete. Așteptăm de la ei să-și asume fără echivoc destinul nostru european. Domnul Ciolacu pare să aibă o agendă proprie pentru această direcție. Una pe care o salutăm. Dar până la încrederea cu care încă suntem dispuși să-l credităm mai sunt multe de făcut.

Domnia sa știe bine. Iar noi îl așteptăm.