Marcel Ciolacu: „Până la sfârşitul anului, vom avea o inflaţie sub 5%”. Pe ce se bazează premierul

Publicat: 05 apr. 2024, 10:14, de Filon Stan, în ECONOMIE , ? cititori
Marcel Ciolacu: „Până la sfârşitul anului, vom avea o inflaţie sub 5%”. Pe ce se bazează premierul

Marcel Ciolacu a declarat că România se va încadra în deficitul bugetar propus, iar la finalul anului va fi înregistrat un deficit de sub 5%. Vezi în rândurile de mai jos pe ce se bazează premierul.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că până la finalul anului 2024 vom avea o inflaţie care va coborî sub 5% şi că România se va încadra în deficitul bugetar propus.

Marcel Ciolacu a spus că România va avea o inflație de sub 5%, la finele anului în curs

„Cu certitudine, până la sfârşitul anului, vom avea o inflaţie sub 5%. Trebuie să amintesc ce inflaţie am preluat ca prim-ministru, cu două cifre? Am adus-o într-o zonă rezonabilă şi va continua să scadă. Dacă nu intra PSD la guvernare şi nu veneam cu plafonarea la energie, am fi avut o inflaţie de 30%”, a afirmat Ciolacu.

Ciolacu a precizat că deficitul bugetar nu este depășit în prezent prin consum, ci prin ivestiții și a spus că, la fel ca anul trecut, România se va încadra în deficitul propus.

„În ianuarie, întotdeauna avem această discuţie. Anul trecut ne-am încadrat în deficitul pe care vi l-am anunţat de când am preluat mandatul de premier, cu toate că era 6,8%, am depăşit acel moment. Acum mă întrebaţi ce se va întâmpla în decembrie. Ne vom încadra în deficit. Deficitul în acest moment nu e depăşit prin consum, ci prin investiţii. Şi veţi vedea că aceste investiţii se vor întoarce în economie şi se vor regăsi în taxe şi impozite. Toate ţările dezvoltate au făcut aşa.

Am avut ghinionul şi eu şi Nicolae Ciucă să plecăm de la un deficit de 9,2% pornit de la 2,7%, de la o datorie publică de peste 50% de la 37%, cu datorii de 200 de miliarde făcute de domnul Cîţu. A fost o nenorocire pentru România acest cetăţean”, a explicat Ciolacu.

Ce se întâmplă cu impozitarea progresivă

Premierul Ciolacu a vorbit și despre impozitarea progresivă și a ținut să facă precizarea că aceasta nu va viza salariile, ci veniturile excepţionale.

„Nu a vorbit nimeni de impozitarea progresivă a salariilor, nici măcar eu care sunt un fan al impozitării progresive. Dimpotrivă, am spus de vreo sută de ori că vorbim de impozitarea progresivă a veniturilor cumulate sau a veniturilor excepţionale. Am şi dat un exemplu, dacă cumperi un teren cu 10.000 şi îl vinzi cu 10 milioane de euro, niciunde în lumea asta nu plăteşti un impozit de 1% sau maximum de 10%. Plăteşti un impozit diferenţiat, pentru că este un venit excepţional”, a adăugat Ciolacu.