Marcel Ciolacu:„Guvernul va aloca 200 milioane de euro pentru școli verzi și 450 de milioane pentru industria prelucrătoare”

Publicat: 13 iun. 2024, 13:02, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în POLITICĂ , ? cititori
Marcel Ciolacu:„Guvernul va aloca 200 milioane de euro pentru școli verzi și 450 de milioane pentru industria prelucrătoare”
Sursa foto: Inquam Foto

Guvernul va aproba finanţarea cu peste 200 de milioane de euro a Ministerului Educaţiei pentru reabilitarea şcolilor, astfel încât să devină unităţi de învăţământ moderne şi cu consum energetic redus, a declarat, astăzi, 13 iunie, prim-ministrul Marcel Ciolacu.

„Aprobăm azi o decizie importantă pentru dezvoltarea reţelei de şcoli verzi în România. Finanţăm Ministerul Educaţiei cu peste 200 de milioane de euro. Banii vor fi utilizaţi pentru reabilitarea şcolilor, astfel încât să avem unităţi moderne şi cu un consum energetic redus”, a anunţat Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei săptămânale a Guvernului.

El a precizat că Guvernul va discuta şi parteneriatul dintre Ministerul Educaţiei şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în valoare de un miliard de dolari, pe zece ani.

„Cu aceşti bani creştem accesul la învăţământ de calitate pentru cel puţin 300.000 de elevi din ciclul primar şi gimnazial. În plus, susţinem 100.000 de elevi din învăţământul profesional să continue studiile în formele de studiu postliceal. Şi 50.000 de cadre didactice, mai ales cele care predau în zone vulnerabile, vor beneficia de diverse forme de sprijin”, a explicat premierul.

În aceeași ședintă, Guvernul va aproba și o schemă de ajutor de stat, cu un buget total de aproape 450 de milioane de euro, pentru companiile din industria prelucrătoare.

„Adoptăm un nou proiect major de investiţii, ţinta fiind acum dezvoltarea industriei prelucrătoare din România. Este vorba de o schemă de ajutor de stat, cu un buget total de aproape 450 de milioane de euro, pe trei ani, din fonduri europene şi de la buget. Companiile pot accesa granturi pentru investiţiile de la zero sau pentru crearea unei noi activităţi economice”, a afirmat Ciolacu.

Prim-ministrul a mai informat că, pentru a susţine proiectele cu fonduri europene, va fi majorat cu 500 de milioane lei bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, pentru a efectua plăţi în cadrul Programului Operaţional Regional şi al Programului Operaţional Infrastructură Mare vizând lucrări realizate în proiecte pentru transport, mediu şi energie.