UPDATE Marea confruntare din PNL | Liberalii aleg azi între Orban și Cîțu (FOTO/VIDEO) | Se numără voturile

Liberalii decid sâmbătă care va fi direcția pe care o va urma partidul lor și-și aleg noul preşedinte dintre actualul lider, Ludovic Orban, şi premierul Florin Cîţu.

Update 17:30: În acest moment se numără voturile pentru aflarea liderului formațiunii. Au fost aleși câte 48 de delegați din fiecare tabără.

Update 16:30: S-au sigilat urnele. Votul s-a închis.

Update 16.15: Unui delegat liberal i s-a făcut rău și a fost scos pe targă de către un echipaj SMURD. Liberalul ar fi căzut de pe scenă, transmite A3, dar acesta este bine, nu a suferit leziuni grave.

Update 15.49: Ludovic Orban a votat. El acuză că sunt 14 organizații cărora li s-a cerut să arate votul. Conform liberalului, în timp ce vota, o doamnă a fost întrebată de organizatori de ce a fotografiat votul. Aceasta nu a răspuns.

Orban spune că are semnale că mai multe organizații au cerut fotografierea buletinelor de vot. De asemenea, acesta acuză că mai mulți oameni au intrat în aceeași cabină de vot.

„Singura autoritate e comisia de validare și numărarea voturilor. Să le fie rușine, asta nu este democrație!”, a declarat actualul lider al formațiunii.

UPDATE 15.15: Votul este în desfășurare, cu cozi imense la cabine. Organizatorii le cer delegaților să împăturească voturile când ies din cabină. Întrebat de jurnaliști despre aglomerația creată, Florin Cîțu a susținut că s-au respectat toate regulile.

„Da, s-a organizat bine, în condiţii de securitate, toţi au avut mască… Totul este ok. Specialiştii vor spune dacă s-a respectat distanţarea. Eu vă spun că a fost organizat bine. Toţi au mască, toţi păstrează condiţiile de securitate. Totul este ok. Organizatorii vă vor spune cum au organizat acest congres, eu vă spun că astăzi a fost organizat bine”, a declarat Florin Cîţu, după ce şi-a exprimat votul la Congresul PNL.

Întrebat ce le transmite oamenilor care nu mai pot să îşi facă nunţile, botezurile, aniversările pe care le aveau în plan pentru că Bucureştiul este în scenariul roşu COVID, iar la Congresul PNL sunt 5.000 de oameni, premierul a răspuns: „Nu, pot să le facă, ştiţi foarte bine că pot cu certificatul verde, se pot face aceste nunţi, deci haideţi să nu dezinformăm”.

UPDATE 15.08: A început oficial votul, se deschid cabinele amplasate în incinta Romexpo, la nivelul al doilea al sălii.

UPDATE 14.38. Se pregătesc buletinele de vot

UPDATE 14.08. Siegfried Mureșan: „Am câștigat europarlamentarele, localele, am înlăturat un guvern PSD. Astăzi, în toată UE suntem văzuți ca partid cîștigător. În alte țări europene partidele care au guvernat în pandemie suferă pierderi. Este un succes și întrebarea e: Dacă partidul nostru a devenit câștigător are președintele un merit? Și eu cred că președintele PNL are un merit mare de tot. Am reușit să învingem PSD. Suntem singurul partid din România care se poate bate de la egal la egal cu PSD și singurul care poate învinge PSD în următorii ani. Trebuie să fim cinstiți: cartea noastră de vizită în fața oamenilor va fi guvernarea, trebuie s rezolvăm problemele oamenilor. Moțiunea lui Ludovic Orban oferă soluții la problemele oamenilor. Decizia de astăzi e foarte importantă, nu e de joacă. În 2024, câștigătorul va lua totul. Putem să câștigăm, dar putem să și pierdem”.

UPDATE 13.28. Ludovic Orban își cere scuze colegilor din tabăra lui Florin Cîțu pentru comportamentul susținătorilor săi.

„Să nu mi-o luați ca lipsă de modestie: Din punct de vedere moral, din punct de vede al opiniei publice, Ludovic Orban a câștigat această competiție. Este adevărul pe care-l știți fiecare dintre voi”, a spus Orban.

UPDATE 13.00. Emil Boc, primar Cluj Napoca: „Împreună suntem puternici, tot partidul PNL. Am avut o compatiție internă: cele rele să se spele, cele bune să se adune. Viitorul este în mâinile dumneavoastră. De luni, ne adunăm toți în spatele liderului.  De ce Florin Cîțu? Pentru că a promis și a făcut. Este omul cuvântului dat și a cuvântului respectat. Avem un program important de dezvoltare a României, inclusiv educația. Modernizarea României. Florin Cîțu poate duce și PNL și țara la nivelul următor”.

UPDATE 12.50. Dan Vîlceanu, ministru de Finanțe: „Florin Cîțu este un om pe care îl cunosc bine. Care și-a riscat cariera și funcția atunci când a spus „stop șantajului” și „avem nevoie de apă și de asfalt în toate localitățile din România”. Care va uni partidul și va duce până la capăt programul de guvernare”.

UPDATE 12.45. Florin Cîțu a fost huiduit în timpul discursului său.

Voi toți sunteți echipa mea”, le-a transmis premierul liberalilor.

UPDATE 12.25. Ludovic Orban își prezintă raportul de activitate.

„Noi, liderii, suntem nimic fără voi”, a declarat președintele PNL

UPDATE 12.00. Președintele Klaus Iohannis a plecat de la congres în scandările susținătorilor lui Ludovic Orban.

UPDATE 11.40. Kelemen Hunor a afirmat că problemele României vor rămâne și după terminarea congresului PNL.

„Facturile au explodat. Alianța de guvernare să depășească orgoliile personale”, a spus Kelemen Hunor.

UPDATE 11.15. Klaus Iohannis își susține discursul în care își arată susținerea pentru premierul Florin Cîțu.

UPDATE 11.05. Theodor Stolojan anunță că 3.660 de delegați au fost înregistrați până la ora 11.00, iar înregistrarea delegaților continuă până la 12.20

UPDATE 11.00. A început Congresul PNL. Președintele Klaus Iohannis a ajuns la Romexpo, fiind așteptat afară de către Orban și Cîțu.

UPDATE 10.15. Premierul Florin Cîțu a ajuns la Congresul PNL.

„După ziua de azi, PNL va fi mai unit și mai puternic. Congresul va fi organizat impecabil”, spus Florin Cîțu.

UPDATE 9.55. Un prim incident a avut deja loc la Congresul PNL. Se pare că mai multe persoane din tabăra lui Ludovic Orban ar fi încercat să rupă perdelele de la cabinele de vot pentru a asigura „transparența” votului.

UPDATE 9.50. Actualul lider PNL s-a așezat la unele din terasele amenajate în complexul Romexpo pentru a-și bea cafeaua. Întrebat de jurnaliști dacă Congresul PNL respectă normele de protecție sanitară, Ludovic Orban a răspuns: „Am explicat că este imposibil de oprit derularea Congresului. Toate procedurile au fost îndeplinite. (…)O să purtăm toți mască, suntem toți vaccinați, avem teste, avem certificatul verde.”

Înainte de Congres, Ludovic Orban a mai declarat:  „Liberalii au de ales între un premier care a provocat criza guvernamentală și un om care vine cu soluția”.

UPDATE 9.45. Rareş Bogdan a afirmat despre Congresul PNL că „Va fi un festival al bunului simţ”.

UPDATE 9.30. Primul care a ajuns la Congres este Ludovic Orban.

UPDATE 9.15. Peste 20 protestatari sunt prezenți, sâmbătă dimineață, în fața intrării la Romexpo, unde se va susține Congresul PNL.

Contestată de PSD, din cauza faptului că Bucureștiul este în cod roșu de pandemie, reuniunea are loc la Romexpo începând cu ora 11,00. Sunt aşteptaţi 5.000 de delegaţi din toată ţara iar preşedintele Klaus Iohannis şi-a anunţat şi el prezenţa.

La Congresul PNL se va purta mască. Este legal pentru că este un congres unde este un spaţiu de 3 metri pătraţi de persoană. Sunt 15.000 de metri pătraţi, deci, dacă vor fi 5.000 de persoane, se poate ţine în condiţii de legalitate. Până la urmă trebuie să mergem spre normalitate, avem vaccin, avem certificat, nu putem să ne oprim de fiecare dată„, a precizat premierul Florin Cîţu, unul dintre cei doi candidați, referitor la legalitatea evenimentului. El a spus că în acest sens a fost solicitat şi un punct de vedere de la Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Cum se desfășoară Congresul PNL

În debutul evenimentului sunt programate discursuri ale invitaţilor: preşedintele Klaus Iohannis, precum şi reprezentanţi ai partidelor politice.

Actualul preşedinte al partidului, Ludovic Orban, va prezenta ulterior raportul de activitate al mandatului său.

Cei doi candidaţi la funcţia de preşedinte PNL vor avea la dispoziţie câte 20 de minute pentru a-şi prezenta moţiunile, urmaţi fiind de discursurile a câte 5 susţinători timp de 5 minute fiecare.

Votul pentru candidaţii la preşedinţia partidului ar putea începe în jurul orei 14,00, conform informaţiilor transmise de organizatori.

„Forţa Dreptei” versus „România Liberală”

Ludovic Orban candidează, la congres, cu moţiunea „Forţa Dreptei”, iar Florin Cîţu cu moţiunea „România Liberală”.

Pe 30 mai, premierul Florin Cîţu şi-a anunţat candidatura la preşedinţia PNL, afirmând la acea vreme că partidul are nevoie de un „suflu nou”.

Ludovic Orban, care anunţase anterior că va candida pentru un nou mandat, a salutat atunci decizia lui Cîţu, arătând că va fi o competiţie fair play, „un festival al democraţiei”.

Dar, în timpul campaniei electorale interne, cei doi şi-au adus mai multe critici şi acuzaţii reciproce.

În 4 septembrie, actualul lider al PNL susţinea că aceasta este „cea mai urâtă campanie” cu care s-a confruntat în 31 de ani de politică şi a acuzat de mai multe ori faptul că susţinători ai săi sunt ameninţaţi că sunt daţi afară din posturile publice.

„Eu vă spun sincer că am trăit, din momentul anunţării candidaturii, cea mai urâtă perioadă din viaţa mea în PNL şi este practic cea mai urâtă campanie cu care m-am confruntat eu în 31 de ani de politică. Nu poţi să faci campanie cu ‘pâinea şi cuţitul sunt la mine’, ‘dacă nu mă votaţi, nu primiţi nimic, nici funcţii, ba chiar vă dăm afară oameni'”, spunea Orban.

El a reclamat şi faptul că, deşi votul la congres este secret, într-o serie de organizaţii judeţene se încearcă să li se impună delegaţilor cu cine să voteze şi să fie verificaţi dacă respectă indicaţiile.

Acuzațiile lui Florin Cîțu

Contracandidatul său, Florin Cîţu, a declarat, în august, că Orban a ales „un mod foarte urât” să iasă din politică.

Ulterior, Cîţu şi susţinătorii lui l-au acuzat pe Ludovic Orban că a făcut tot ce este posibil, în calitatea sa de preşedinte al Camerei Deputaţilor, ca să fie dezbătută moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR împotriva Guvernului.

Pe 8 septembrie, premierul a susţinut că el niciodată nu va negocia „interese personale”, ci „doar ale PNL şi ale românilor”. „În PNL este o mare dezamăgire la modul în care au fost negociate în iarnă portofoliile. Foarte mulţi dintre colegii mei au spus că domnul preşedinte şi-a negociat întâi poziţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi după aceea au rămas portofoliile (de miniştri – n.r.). (…) E nevoie ca atunci când negociem, să negociem şi interesele PNL, nu interesele personale”, afirma Florin Cîţu.

Şi Ludovic Orban şi Florin Cîţu au susţinut, de-a lungul campaniei interne, că vor câştiga la congres, iar după 25 septembrie vor conduce PNL.

Editori: Cezar Amariei; Raluca I. Heroiu; Mădălina Bălăceanu; Mihaela Verdeș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Șeful medicilor din Dolj, Tudorel Ciurea, cere „taxă de protecție” pentru...

Colegiul Medicilor Dolj a devenit, din octombrie 2020, feuda nababului medic Tudorel Ciurea. Practic, din acel moment, medicii doljeni au intrat în era șantajului...