Medici de familie sancționați de CJAS Galați pentru declararea fictivă a consultațiilor la domiciliile pacienților

Publicat: 06 aug. 2022, 09:31, de Sorin Costea, în Orașul meu , ? cititori
Medici de familie sancționați de CJAS Galați pentru declararea fictivă a consultațiilor la domiciliile pacienților

Mai multe controale efectuate de echipele Casei Județene pentru Asigurări de Sănătate (CJAS) Galați la cabinetele unor medici de familie care au contracte cu casa au scos la iveală faptul că majoritatea medicilor au încasat ilegal sume importante pentru decontarea consultațiilor oferite la domiciliile unor pacienți, deși acele consultații existau doar pe hârtie.

Controalele au fost efectuate prin sondaj, la zece cabinete ale unor medici de familie din Galați, Tecuci și șase localități din județ și în urma lor au fost constatate raportări false sau erori de raportare la toate cele zece cabinete medicale. La patru cabinete echipele de control au constatat că pentru a încasa banii de la CJAS, medicii raportau numărul maxim de consultații pe care timpul le permitea să le acorde pacienților.

„Urmare a analizei documentare s-a constatat faptul ca unii furnizori au raportat un număr ridicat de servicii la domiciliu, cu mult peste medie, fapt ce a ridicat semne de întrebare cu privire la veridicitatea efectuării acestora, cu atât mai mult cu cât o consultație la domiciliul pacientului este cotată, conform legislației, cu un număr mai mare de puncte față de o consultație la cabinet”, a precizat directorul general al CJAS Galați, George Toderașc.

Patru medici, care au plusat la „maxim” numărul consultațiilor fictive, au primit sancțiuni, iar celorlalți șase le-a fost imputată contravaloarea serviciilor pe care le raportaseră fictiv.

Astfel de practici care scad încrederea românilor în sistemul public de sănătate

Potrivit directorului casei gălățene de sănătate, astfel de practici scad încrederea românilor în sistemul de sănătate publică. Este o situație îngrijorătoare, mai ales în condițiile în care mulți români care au solicitat medicului de familie o deplasare la domiciliu pentru consultarea unei rude bolnave care nu se poate deplasa la cabinet s-au lovit de refuzul medicului, de cele mai multe ori acest refuz fiind motivat prin faptul că la cabinet medicul are de consultat foarte mulți pacienți.

„Deși ne dorim să creștem încrederea față de partenerii noștri, am constatat situații atipice, care ieșeau din tipare și care au făcut obiectul verificărilor Casei de Asigurări de Sănătate Galați, ce au scos la iveală neconformități.

Astfel, niciunul din cei zece medici de familie avuți în vedere nu a fost în regulă. Indiferent că a fost vorba de erori de raportare, interpretări eronate ale actelor normative sau de raportarea unor servicii neefectuate, s-au dispus recuperarea valorii serviciilor și sancționarea, după caz.

Personal, sunt uimit de faptul că din cei zece medici verificați și sancționați, există unii care continuă să raporteze aceste servicii la nivelul maxim, deși pe durata controlului au afirmat că a fost vorba de o eroare. Prin urmare, acțiunea va avea mai multe etape”, a mai adăugat directorul CJAS Galați.

În prezent, CJAS Galați se află în relație contractuală cu 229 de medici de familie, dintre care 142 cu cabinete în mediul urban.