Medicii acuză trupele israeliene că au profanat cadavre și au împușcat civili la spitalul despre care Israelul spune că este „centrul de comandă” al Hamas

Publicat: 23 dec. 2023, 09:15, de Vlad Stefan Orjan, în Internațional , ? cititori
Medicii acuză trupele israeliene că au profanat cadavre și au împușcat civili la spitalul despre care Israelul spune că este „centrul de comandă” al Hamas

În urma unei operațiuni a Forțelor de Apărare a Israelului (IDF) în Spitalul Kamal Adwan din nordul Fâșiei Gaza, personalul medical și pacienții fac acuzații grave împotriva trupelor israeliene. Acestea includ desecrarea cadavrelor pacienților, atacarea unui bărbat într-un scaun cu rotile de către un câine militar și împușcarea mai multor medici, chiar și după ce aceștia fuseseră verificați pentru legături teroriste.

Operațiunea de opt zile a IDF a avut loc săptămâna trecută și este justificată de militari ca o acțiune împotriva presupusului centru de comandă și control al Hamas din spital. CNN a intervievat doi membri ai personalului medical senior, un alt medic și un pacient care au furnizat mărturii corroborante, iar unele dintre aceste acuzații au fost susținute de probe video.

Acuzațiile includ săparea cu buldozere a gropilor proaspete din curtea spitalului, unde fuseseră îngropate recent cadavre, și apoi strivirea acestora cu aceleași buldozere. Imaginile furnizate de șeful serviciului pediatric al spitalului arată rămășițele umane în descompunere răspândite pe teritoriul spitalului.

De asemenea, se afirmă că câinii militari echipați cu camere video au fost trimiși în spital pentru recunoaștere, unul dintre aceștia atacând și mutilând un bărbat în scaun cu rotile. Medicii și asistentele susțin că au fost împușcați și că au fost martori la tratamentul brutal aplicat pacienților nevinovați.

Cu toate acestea, IDF nu a abordat direct aceste acuzații, ci a confirmat că a desfășurat o operațiune la spital, susținând că au arestat 80 de teroriști. În plus, au eliberat un videoclip cu interogarea directorului spitalului, care, conform afirmațiilor lor, ar fi recunoscut utilizarea spitalului în scopuri militare. Afirmația directorului a fost contestată de personalul spitalului, care susține că acesta oferea doar servicii medicale și că cei arestați erau civili și lucrători medicali.

Operațiunea IDF la Spitalul Kamal Adwan a început acum o săptămână și a implicat bombardamente și atacuri în zona spitalului, considerat de Hamas un spital al Ministerului de Interne. În timpul războiului dintre Israel și Hamas, spitalul a servit și ca adăpost și loc de tratament pentru civili răniți și evacuați.

Operațiunea s-a intensificat pe 11 decembrie, în aceeași zi în care directorul spitalului a declarat că acesta fusese încercuit de forțele israeliene. A doua zi, trupele israeliene au demolat zidul vestic al complexului spitalicesc, iar personalul medical susține că au fost instruiți să iasă afară toți bărbații refugiați în interiorul spitalului.

Pe parcursul operațiunii, medicii au fost interogați cu privire la legăturile lor cu Hamas, iar personalul a luptat să trateze pacienții blocați în interior. Cu resurse limitate, spitalul s-a confruntat cu lipsa de hrană, apă, energie electrică și lapte pentru copii. Mai mult, copii au murit în timpul operațiunii, iar unele asistente au încercat să hrănească bebelușii diluând laptele cu o soluție salină.

Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, a cerut investigarea de urgență a ceea ce numește „masacrul de la Spitalul Kamal Adwan”, unde copiii au fost asediați fără apă, hrană și energie electrică. Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a acuzat forțele israeliene că, prin „distrugerea eficientă” a spitalului, au cauzat moartea a cel puțin opt pacienți, inclusiv un copil de 9 ani.

Cu toate acestea, IDF continuă să susțină că operațiunile sale vizează infrastructura teroristă ascunsă în instituții civile din Gaza și că astfel de acțiuni sunt esențiale în lupta împotriva Hamasului. Criticii, inclusiv organizațiile umanitare, argumentează că astfel de operațiuni pun în pericol viața civililor și afectează grav capacitatea spitalelor de a oferi servicii esențiale.