Medicii au salvat un bebeluș de șapte luni diagnosticat cu meningită la Iași

Un bebeluș de numai șapte luni, diagnosticat cu meningită, a fost salvat de o echipă multidisciplinară de medici de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva” din Iași.

Meningita meningococică este o boală de cel mai înalt nivel de urgenţă, pentru că evoluția poate fi fulminantă și decesul poate surveni în câteva ore.

„În momentul în care a fost adus la spital, bebeluşul avea temperatura corporală de 39,3 grade Celsius, vărsături în jet, din punct de vedere neurologic starea acestuia fiind sever influenţată. Mama acestuia a observat modificări în homeostazia organismului celui mic începând cu ziua de joi. S-a adresat medicului de familie, care în lipsa altor simptome a decis monitorizarea la domiciliu. În cursul zile de vineri, vărsăturile s-au îndesit şi au fost dublate de prezenţa unor elemente eruptive sporadice pe abdomen şi membrele inferioare. Atunci când a fost preluat de echipa noastră medicală, reacţiona cu greutate la stimuli, avea mişcări limitate şi refuza alimentaţia de aproape 12 ore”, a explicat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului ”Sf. Parascheva”, citat de BZI.

Bebeluşul de șapte luni este cel mai mic pacient diagnosticat cu această patologie în ultimii cinci ani şi care are o evoluţie favorabilă.

Dr. Florin Roşu subliniază că meningococul este o bacterie larg răspândită în mediul înconjurător. În 98% din cazuri provoacă infecţii ale tractului respirator superior: afecţiuni din spectrul ORL, angine. Bacteria nu rezistă pe suprafeţe, ci se transmite de la un pacient purtător, asimptomatic sau de la o persoană bolnavă.

În 2% din cazuri provoacă forme severe de boală, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul bebeluşului internat şi îngrijit la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” Iaşi.

De la începutul anului, la Spitalul „Sf. Parascheva” din Iaşi s-au înregistrat şase cazuri cu diagnostic de meningită meningococică, dintre care unul cu evoluţie nefavorabilă.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

PREMIERĂ: Armata României intră în grevă!

Într-un act fără precedent în istoria Armatei României, Comitetul de Acțiune pentru Desclavagizarea Armatei României a emis o notificare oficială, prin care anunță declanșarea...