Membrii OPEC refuză pentru moment să crească producția de țiței

Publicat: 29 mart. 2022, 19:45, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Membrii OPEC refuză pentru moment să crească producția de țiței
petrol titei

Pentru ministrul Energiei al Emiratelor Arabe Unite, a crește producția țărilor exportatoare de petrol, membre ale OPEC, este ”dificilă”. Organizația și aliații săi, din care face parte și Rusia, trebuie să  se întâlnească joi, 31 martie. Pentru moment, au refuzat să mărească în mod semnificativ producția pentru a scădea presiune în piață, mulțumindu-se să furnizeze 400.000 de barili zilnic suplimentar din luna martie, scrie La Tribune.  

În timp ce țările occidentale fac presiuni asupra organizației țărilor exportatoare de petrol (OPEC) să crească producția pentua stopa ascensiunea prețului, ministrul emirat a estimat că aceasta este ”dificilă”. Motivul invocat: unele țări membre se confruntă cu o scădere a producției lor, din cauza reducerii investițiilor în sectorul petrolier.

Ironie

În declarațiile la forumul mondial al energiei Atlantic Council, luni, 28 martie, la Dubai, ministrul emirat al Energiei, Suhail al-Mazrouei, a ironizat poziția țărilor occidentale. La COP 26 (privind schimbările climatice), toate țările producătoare s-au simțit indezirabile (…) Azi, pentru că ei vor să ne mărim producția, suntem din nou super eroi. Dar asta nu merge așa, a spus Suhail al-Mazrouei.

Nu-i putem înlocui pe ruși

Acesta a subliniat că alianța din OPEC, împreună cu alte țări mari producătoare, cum este Rusia, formând OPEC+, este aici pentru a rămâne. Și dacă nu este cineva pregătit să furnizeze 10 milioane de barili pe zi, nu îi putem înlocui pe ruși, pe piață, a continuat Suhail al-Mazrouei. El a afirmat că țările din zona Golfului sunt decise să nu lase ”politica” să mineze organizația. OPEC și aliații săi trebuie să se reunească, joi, 31 martie. Cu alte cuvinte, membrii OPEC+ refuză pentru moment să crească semnificativ producția, rămânând la creșterea treptată de 400.000 de barili zilnic în fiecare lună așa cum s-a decis la începutul lunii februarie. Și asta chiar dacă prețurile țițeiului au crescut în ultimul timp.

Ministrul a pledat pentru investiții pe termen lung în sector și pentru o abordare mai rezonabilă față de tranziția energetică. De asemenea, el s-a referit la impactul războiului din Ucraina asupra prețurilor tuturor materiilor prime și nu numai al energiei, cerând o soluționare ”diplomatică” a conflictului.