Mii de protestatari, inclusiv activiști pentru schimbările climatice, manifestează la Roma în perioada summitului G20

Publicat: 01 nov. 2021, 06:00, de Ziarul Puterea, în Internațional , ? cititori
Mii de protestatari, inclusiv activiști pentru schimbările climatice, manifestează la Roma în perioada summitului G20

Mii de activiști pentru schimbările climatice și militanți împotriva G-20 au mărșăluit sâmbătă pe străzile Romei, protestând împotriva inacțiunii celor mai mari economii ale lumii în privința schimbărilor climatice, scrie Euronews.

Italia găzduiește Grupul celor 20 – format din principalele puteri economice globale – în acest weekend înainte de conferința ONU privind schimbările climatice de săptămâna viitoare.

Cu liderii așteptați să discute despre schimbările climatice și redresarea COVID-19, protestatarii au ieșit în stradă pentru a-și face vocea auzită.

Activiștii care aparțin Fridays for Future, Extinction Rebellion și alte grupuri au spus că liderii mondiali nu fac suficient pentru a aborda criza climatică.

Activiștii Extinction Rebellion cer să reducă emisiile de gaze cu efect de seră la zero, până în 2025. La protest au participat și mai multe sindicate italiene și lucrători disponibilizați de la Alitalia, fosta companie aeriană națională a Italiei, și GKN automotive.

Este inutil să ne întâlnim la Glasgow dacă nu există o voință clară de a rezolva problema”, a spus activistul Giovanni Mori de la Fridays for Future Italy.

Cooperarea internațională este crucială, dar dacă nu există voință de a acționa, este inutil să ne îndeplinim. Așteptările pentru Glasgow de până acum nu sunt bune. Nu văd voința de a rezolva problema climei și de a o trata ca pe o urgență”, a continuat Mori.

Viola Del Vescovo, un protestatar la Extinction Rebellion, a spus „spune multe faptul că 30 de ani de conferințe pe tema climei nu au adus nimic, emisiile sunt în continuare în creștere, criza climatică continuă, nedreptatea socială a mărit decalajele și un număr tot mai mare de oameni sunt în continuă creștere. suferinţă.”

Premierul italian Mario Draghi i-a întâmpinat pe șefii de stat G20 la centrul de convenții „La Nuvola” din Roma, din cartierul EUR, care a fost izolat de restul capitalei.

Italia speră că G20 poate asigura angajamente cheie din partea țărilor care reprezintă 80% din economia globală – și responsabile pentru aproximativ aceeași cantitate de emisii globale de carbon – înainte de conferința ONU privind schimbările climatice.

Majoritatea șefilor de stat și de guvern care se află la Roma se vor îndrepta către Glasgow pentru conferința privind clima, de îndată ce G20 se va termina.