Ministerul de Externe rus acuză România că „vrea să anuleze cultura rusă”

Publicat: 20 apr. 2024, 23:00, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în News , ? cititori
Ministerul de Externe rus acuză România că „vrea să anuleze cultura rusă”
Ministerul de Externe rus spune că România anulează cultura rusă

Ministerul de Externe rus a transmis autorităților române un mesaj în care le acuză că vor „să anuleze cultura rusă”. Reacția vine după ce Ministerul Culturii a anulat un contract prin care Ambasada Rusiei închiriase două cinematografe.

Ministerul de Externe rus a transmis un mesaj special pentru România, pe care o acuză că vrea să ”anuleze” cultura rusă, după ce autoritățile nu au mai permis difuzarea a două filme ruse de propagandă în cinematografe de stat din București.

Mesajul transmis de Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, vizează direct Ministerul Culturii, condus de Raluca Turcan, cea care a reziliat înțelegerea cu Ambasada Federației Ruse la București.

”Arhiva Națională de Filme a României, din motive politice, a reziliat contractul de închiriere a sălilor de cinema încheiat cu ambasada noastră la București, care, în cadrul unei campanii educaționale, prevedea proiecția închisă a minunatelor filme rusești „Provocarea” și „Vremea Celor Dintâi”.

Sunt filme spectaculoase și care afirmă viața, dedicate istoriei și modernității astronauticii. Decizia a fost „forțată” prin presa părtinitoare, condusă de redacția locală a „Europei Libere” și de Ministerul Culturii din România”, a declarat Maria Zaharova, potrivit unei postări a Ambasadei Rusiei la București.

Potrivit purtătoarei de cuvânt, ”aceasta este o manifestare tipică a unei încercări de a „anula” cultura rusă. Acest lucru se încadrează în schița generală a acțiunilor Occidentului, care urmărește să impună o cenzură atotcuprinzătoare în lupta împotriva disidenței”.

”Perdanții vor fi cetățenii României, iubitori de cinema care și-au manifestat în repetate rânduri interesul de a prezenta filmele menționate cu traducere în limba română. Acum sunt lipsiți de asta”, consideră Zaharova.

”Încercările de a închide „cortina de fier” în cultura mondială sunt sortite eșecului. La rândul său, Rusia este fidelă principiilor libertății creative și rămâne deschisă artiștilor din toate țările.

Vom fi bucuroși să facem cunoștință cu realizările cinematografiei românești în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Moscova, care începe în curând”, a mai spus Maria Zaharova.