Ministerul Dezvoltării a rămas fără bani pentru plata investițiilor pe 2023

Publicat: 11 nov. 2023, 11:30, de Vlad Stefan Orjan, în Dezvăluiri , ? cititori
Ministerul Dezvoltării a rămas fără bani pentru plata investițiilor pe 2023

Ministerul Dezvoltării a epuizat bugetul alocat pentru proiectele Programului Național de Construcții de Interes Public sau Social în acest an, conform unui document CNI. Aedificia Carpați, firma care reabilitează Cazinoul din Constanța, refuză amânarea plății și avertizează asupra riscului întreruperii șantierului.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației se confruntă cu o criză financiară, rămânând fără bani pentru proiectele Programului Național de Construcții de Interes Public sau Social pe anul 2023, conform informațiilor obținute dintr-un document emis de Compania Națională de Investiții (CNI).

CNI, companie aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării, a primit o adresă oficială prin care a fost informată de epuizarea creditelor bugetare destinate Programului național de construcții de interes public sau social pentru anul curent. Documentul, semnat de directorul general al CNI, Irina Manuela Pătrășcoiu, a fost transmis către Aedificia Carpați, firma responsabilă de reabilitarea Cazinoului din Constanța.

În această situație, CNI a invocat Ordonanța 90 privind reducerea cheltuielilor bugetare și a solicitat Aedificia Carpați să amâne plata facturilor, argumentând că Ministerul Dezvoltării a rămas fără bani pentru anul în curs.

Reacția Aedificia Carpați

Firma responsabilă de lucrările la Cazinoul din Constanța a refuzat propunerea de amânare a plății și a avertizat că șantierul ar putea fi blocat, motivând că forța calificată de muncă, dificil de găsit în România (pictori, tâmplari de finețe, vitraliști etc.), ar putea părăsi proiectul din lipsa fondurilor.

Într-o adresă către CNI, Aedificia Carpați a subliniat că, în lipsa plății de aproximativ 30,9 milioane de lei până la finalul lunii noiembrie, ar putea apărea dificultăți în menținerea activității pe șantier și că ar putea fi expuși solicitărilor de insolvență din partea furnizorilor.

Apel către Guvern

Aedificia Carpați a cerut CNI să transmită un memorandum către Guvern pentru a asigura finanțarea proiectului. În contextul în care restaurarea Cazinoului din Constanța este considerată cea mai importantă investiție în restaurarea monumentelor istorice din România, firma solicită sprijinul Guvernului pentru a evita întreruperea lucrărilor.

G4Media.ro a solicitat puncte de vedere de la Ministerul Dezvoltării, CNI, Aedificia Carpați și Petre Badea, proprietarul firmei responsabile de reabilitarea Cazinoului, și așteaptă răspunsurile acestora pentru a completa informația. Lucrările de restaurare la Cazinoul din Constanța, începute în 2020, sunt estimate să se încheie în iulie 2024, conform unor date anterioare.