Ministerul Sănătăţii, precizări despre decesele provocate de infecțiile nosocomiale la Cluj și Târgu Mureș

Ministerul Sănătății arată că pacienţii de la Târgu Mureş, cu multiplă patologie, au petrecut perioade îndelungate în ATI, fiind supuşi unor manevre invazive. La alţi pacienţi probele pentru infecţii asuciate asistenţei medicale au fost negative. La Cluj-Napoca, ministerul precizează că a fost înregistrat un singur deces, la un copil prematur cu boli asociate.

În legătură cun decesele înregistrate la Târgu Mureş, Ministerul Sănătăţii precizează că a fost informat, în data de 14 octombrie 2022, la ora 16.00, despre existenţa unui focar de IAAM (infecţii asociate asistenţei medicale) cu 6 cazuri, din care 5 s-au soldat cu deces, începând din data de 8 octombrie.

”Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a dispus deplasarea imediată a secretarului de stat Adriana Pistol la Târgu Mureş pentru a verifica la faţa locului situaţia şi a se asigura că măsurile luate sunt cele corecte. Potrivit datelor medicale puse la dispoziţie de Spitalul Clinic Judeţean Târgu Mureş, aflat în subordinea Consiliului Judeţean Mureş, pacienţii care au decedat aveau multiple patologii şi spitalizări cu durată mare în secţia de Terapie Intensivă. Aceştia erau în stare critică în momentul internării în secţia ATI, motiv pentru care au necesitat multiple manevre medicale invazive, inclusiv suport ventilator”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Sursa citată a precizat că germenii izolaţi din focar au fost Piocianic şi Acinetobacter multirezistenţi la antibiotice.

”Cu ocazia vizitei, au fost suspendate internările în secţia ATI, iar intervenţiile chirurgicale au fost sistate. A început imediat activitatea de curăţenie şi dezinfecţie a secţiei, s-au recoltat probe pentru evaluarea bacteriologică a pacienţilor existenţi în secţie şi a personalului medical. S-a decis ca personalul din întreg spitalul să fie reinstruit cu privire la măsurile de curăţenie şi dezinfecţie, igienă a mâinilor, utilizarea echipamentului de protecţie şi managementului deşeurilor”, a mai precizat sursa citată.

Potrivit ministerului, rezultatele probelor recoltate de la pacienţii din secţia de Terapie Intensivă au fost negative.

În ceea ce priveşte situaţia de la Cluj-Napoca, ministerul precizează că DSP Cluj, respectiv Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj -Napoca, au informat că în secţia de neonatologie a fost înregistrat un deces la un copil prematur cu multiple probleme medicale şi care a fost infectat cu bacteria Serattia marcensesns.

”Din ancheta epidemiologică efectută, reiese că nu au fost înregistrate alte IAAM în secţia de neonatologie în aceeaşi luna (septembrie 2022), precum nici alte decese care să fi fost cauzate de IAAM. Nu există niciun fel de informaţii referitoare la 4 decese, aşa cum în mod eronat s-a vehiculat în spaţiul public”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.

Instituţia precizează că a elaborat acte normative necesare controlului IAAM.

”Ministerul Sănătăţii este conştient de importanţa problematicii IAAM în spitalele din România şi a elaborat acte normative necesare controlului IAAM, ghiduri de proceduri de bună practică în domeniile Microbiologiei, Epidemiologiei şi prescrierii de antibiotice. Facem de asemenea, demersuri pentru raportarea corectă a acestor infecţii de către toate spitalele din România, însă este nevoie de o abordare constructivă pentru cunoaşterea şi aducerea sub control a acestui fenomen, din partea întregii societăţi”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.

Premierul Nicolae Ciucă a reacţionat, miercuri, în şedinţa de Guvern, după decesele de la Târgu Mureş şi Cluj-Napoca, din cauza infecţiilor nosocomiale, el cerând Ministerului Sănătăţii ca până la finele săptămânii viitoare să-i prezinte situaţia şi concluziile concrete legate de această problemă a infecţiilor din spitale. Nicolae Ciucă a cerut un plan naţional de combatere a infecţiilor nosocomiale în spitale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

INSTANT_VOUCHER_SOCIAL_TICHET_32_INQUAM_Octav_Ganea

Unde vă adresați dacă nu ați primit cardul pentru tichetele sociale...

Deși îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a obține tichetele sociale de 250 lei, sunt în continuare mulți români care susțin că nu au intrat...

EXCLUSIV: Baza de date a OMS dezvăluie dezastrul. Aproape 5.000.000 de...

Deşi autorităţile de la Bucureşti, şi nu numai, tac în privinţa existenţei unei multitudini de reacţii adverse generate de vaccinurile COVID -19, datele statistice...