Miniştrii Agriculturii din UE discută miercuri la Varşovia despre cerealele ucrainene

Publicat: 18 iul. 2023, 17:45, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL , ? cititori
Miniştrii Agriculturii din UE discută miercuri la Varşovia despre cerealele ucrainene

Ministrul Agriculturii Florin-Ionuţ Barbu se află la Varşovia, la întâlnirea miniştrilor Agriculturii din Polonia, Bulgaria, Ungaria, România, Slovacia, Moldova şi Ucraina, unde se discută prelungirea măsurilor preventive ale Uniunii Europene privind anumite produse originare din Ucraina.

Tema principală a reuniunii de miercuri vizează situaţia de pe pieţele agricole, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, şi măsurile care trebuie luate pentru a asigura reguli de concurenţă loială pentru fermierii din statele membre UE şi ţările candidate.

Ministrul român al Agriculturii susţine identificarea unor soluţii referitoare la transportul cerealelor, eliberarea depozitelor şi scoaterea la export a unei părţi din produsele din noua recoltă pentru fermierii români.

La finalul întâlnirii, participanţii vor semna o declaraţie comună a miniştrilor Agriculturii din Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia cu privire la necesitatea prelungirii măsurilor preventive ale UE asupra anumitor produse originare din Ucraina.

Bulgaria, România, Ungaria, Polonia şi Slovacia aplică în prezent restricţii cu privire la achiziţionarea de cereale din Ucraina până la mijlocul lunii septembrie, după ce afluxul de cereale ucrainene ieftine a declanşat proteste în rândul fermierilor din cele cinci ţări.

Polonia şi Slovacia au cerut o nouă prelungire a embargoului privind cerealele din Ucraina, până la finele acestui an, anunţă Bloomberg. De altfel, şi ministrul Barbu, în timpul audierilor din comisiile de specialitate ale parlamentului pentru preluarea portofoliului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a afirmat că va solicita Comisiei Europene prelungirea restricţiilor pentru importurile de cereale din Ucraina până la finele anului, dar şi introducerea de noi produse pe această listă.

„Interdicţia este până pe la data 15 septembrie. Voi avea o discuţie cu colegii mei din celelalte state şi vom solicita prelungirea până pe 31 decembrie. În calitate de ministru, voi încerca, pe lângă produsele despre care vorbim aici, rapiţă, grâu, porumb, floarea soarelui, să introduc şi alte produse, până la 10 produse”, a susţinut el.

Acordul convenit de Uniunea Europeană permite în continuare tranzitul cerealelor din Ucraina spre alte ţări.