Ministru ucrainean: „Nu toate țările UE sunt încă pregătite să blocheze comerțul cu Rusia”. Cine este vizat de principalele acuzații

Publicat: 17 mart. 2022, 13:52, de Puterea.ro, în Internațional , ? cititori
Ministru ucrainean: „Nu toate țările UE sunt încă pregătite să blocheze comerțul cu Rusia”. Cine este vizat de principalele acuzații

Țările care știu ce reprezintă ocupația sovietică sprijină activ Ucraina în războiul cu Rusia. Dar unele dintre țările UE nu sunt încă pregătite să blocheze comerțul cu țara agresoare, susține ministrul infrastructurii din Ucraina, Alexander Kubrakov.

„Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Bulgaria înțeleg că Ucraina își apără acum nu numai propriile granițe, ci și pe cele ale lor. Datorită muncii asidue a liderilor acestor țări pe arena internațională, presiunea asupra Rusiei din Europa și din lume este mai mare ca niciodată”, spune el.

Demnitarul a reamintit că, aproape imediat după invazia la scară largă, UE, Marea Britanie, Statele Unite, Canada și alte țări democratice și-au închis spațiul pentru companiile aeriene rusești.

Cu toate acestea, de mai bine de trei săptămâni, Ucraina solicită UE să ia două decizii care vor bloca comerțul cu agresorii: închiderea tuturor porturilor pentru companiile rusești și conexe; acces blocat la rețeaua auto pentru transportatorii ruși și bieloruși.

„Știm că, la nivelul Comisiei Europene și a majorității țărilor UE, sunt deja pregătite aceste decizii. În special, Polonia, Lituania, Letonia și Estonia pot bloca tranzitul camioanelor din Belarus și Rusia – dar există o serie de țări care nu sunt pregătite să ia astfel de măsuri. De exemplu, principalul argument al conducerii germane este că Rusia furnizează bunuri și cărbune”, a declarat Kubrakov.

El a precizat că este în contact permanent cu ministrul Transporturilor și Infrastructurii Digitale din Germania, Volker Wissing. Partea ucraineană le demonstrează colegilor săi germani că este foarte posibil să se schimbe piețele de aprovizionare. Dau drept exemplu faptul că Ucraina a reușit să reconstruiască cu succes noi rute de aprovizionare cu cărbune, achiziționându-l din țările din America Latină, Asia și Africa.