Ministrul Barna Tanczos, pas cu pas apăsat pe …plajă pentru distrugerea turismului de pe Litoral

Ministrul UDMR al Mediului, Barna Tanczos, a dat, indirect, o lovitură devastatoare turismului românesc de pe Litoral generând un scandal uriaș în rândul celor din domeniul HORECA și nu numai.

Realitatea necosmetizată a plajelor nou înființate de pe Litoral

La jumătatea lunii octombrie, ministrul UDMR al Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, și cel al Antreprenoriatului și Turismului, Daniel Cadariu, au descins pe Litoral pentru a lua pulsul turismului după încheirea sezonului estival. Cu ocazia acestei descinderi, cei doi miniștrii au fost informați de către patronatele din turism și autoritățile locale că situația plajelor nou înființate va genera cele mai probleme în sezonul estival viitor. Concret, pentru suprafețele de plajă nou apărute au fost încheiate contracte de închiriere pentru sezonul estival recent încheiat în baza Ordonanței de Urgență 56/2022 prin care suprafețele noi de plajă au putut fi folosite. Dar, Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) și Uniunea Generală a Industriașilor din România (UGIR) au transmis celor doi demnitari că situația actuală a plajelor este alta decât cea cosmetizată de Administrația Națională Apele Române (ANAR), adică:

*Închirierea sectoarelor de plajă către operatorii economici, alții decât primăriile și/sau deținătorii de structuri de primire turistică cu funcțiuni de cazare a condus la obținerea de profituri mari, multe venituri nefiscalizate și implicit s-au majorat tarifele serviciilor pentru turiști și/sau excursioniști.

*Creșterea semnificativă a tarifelor de închiriere a șezlongurilor ce contribuie la creșterea tarifului produsului final pentru turiști astfel destinația turistică nemaifiind atractivă cel puțin din punct de vedere al indicatorului calitate/preț.

*Neasigurarea corespunzătoare a întreținerii plajelor.

*Sume semnficative încasate de Adminsitrația Bazinală de Apă (ABA) Dobrogea-Litoral  de la operatorii economici în baza contractelor de închiriere se transferă la bugetul statului iar instituția nu deține sumele corespunzătoare pentru o întreținere corespunzătoare a plajelor.

Barna Tanczos, una gândește, alta spune și altceva face

La acea întâlnire ministrul Tanczos Barna a subliniat faptul că „vom crea porțiuni uriașe de plajă” și, totodată a precizat faptul că „vom avea soluții tranzitorii până la implementarea finală”. De asemenea, Tanczos Barna a dat asigurări că „nu se vor mai construi beach bach-uri așa cum s-au mai construit”, odată cu viitoarele reglementări finale după extinderea plajelor. Practic, ministrul Mediului le-a comunicat celor de pe Litoral se va crea cadrul legal printr-o legislație tranzitorie în așa fel încât cei care au închiriat plajele plajele și unde au amenajat construcții ușoare gen beach bar să-și desfășoare legal activitate și în sezonul estival 2023. Dar, asigurările lui Barna Tanczos s-au dovedit doar vorbe în vânt pentru că nici până acum nu a promovat vreun act normativ tranzitoriu în acest sens, fapt pentru care cei care dețin plaje pe Litoral s-au trezit cu o situație incredibilă.

Demolare și evacuare până la …licitare

Practic, cei care au plaje nou înființate și închiriate de la Apele Române au fost anunțați săptămâna trecută că trebuie să-și demoleze beach-barurile de pe plajă și, dacă vor câștiga licitația le pot amplasa din nou. Dar până la organizarea licitației de închiriere a plajelor, trebuiesc evacuate toate construcțiile ușoare de pe plajele nou înființate. Adică, o bătaie de joc încredibilă pe banii celor care au închiriat plajele. De ce? Pentru că ministrul Mediului Barna Tanczos n-a promovat o legislație tranzitorie pentru închiriere plajelor nou înființate preferând să generze scandal și haos pe banii investitorilor din turismul românesc. Aceștia deja au lansat ofertele pentru sezonul estival viitor în care au inclus că beneficiază de plajă inclusă în oferta de cazare. Dar, prin manevra lui Barna Tanczos de a nu promova o legislație tranzitorie pentru plaje s-a creat un haos incredibil pe Litoral prin faptul că trebuiesc demolate și evacuate toate construcțiile ușoare de pe plajele nou apărute.

O soluție neluată în seamă de Barna Tanczos

Soluția propusă de UGIR și FPTR pentru a evita scandalul plajelor vizează următoarele măsuri care ar trebui adoptate în regim de urgență de către cabinetul Ciucă:

A.Transmiterea folosirii plajelor către primării cu plata unei minime redevențe.

  1. De întreaga întreținere și buna funcționare a plajelor se vor ocupa primăriile prin structuri specializate.
  2. Primăriile să pună, cu prioritate, la dispoziția structurilor de primire turistică cu funcțiuni de cazare, în funcție de numărul locurilor de cazare deținute, cu plata redevenței de la pct. A) plus 5 eur/loc/sezon.
  3. Restul plajei să fie amenajată de primărie pentru turiști și/sau excursioniști inclusiv pentru activități de alimentație publică și/sau agrement turistic. Operatorii economici care desfășoară activitățile menționate la acest punct achită redevența de la pct. A) plus o chirie pe mp. Dar, deocamdată ministrul Barna Tanczos n-a promovat legislația tranzitorie, așa că toate construcțiile ușoare de pe plajele nou înființate trebuiesc demolate.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...