Ministrul Cristian Ghinea, controlat și monitorizat non stop de caracatița pupilei lui Udrea și Orban de la Fondurile Europene

La ora actuală, ministrul USR al Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, este prizonierul oamenilor lăsați moștenire de Rovana Plumb, dar mai ales de fostul ministru Marcel Boloș prin „săgeata” sa de încredere, Carmen Moraru, nimeni alta decât pupila Elenei Udrea. 

Teleportarea oamenilor de la Transporturi

Disperarea după funcții publice bine remunerate a pupilei Elenei Udrea este motto-ul ei de zi cu zi de când a aterizat în guvernarea CDR la Ministerul Turismului. Însă, marele salt făcut de Carmen Moraru a fost în 2020 prin venirea PNL la guvernare, când ajunge mâna dreaptă a controversatului ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloș, fiind impusă secretar de stat de către Ludovic Orban, iar prietenii știu și de ce.

Din acel moment, ea a început construirea unei rețele de oameni aduși din afara ministerului precum și din cei care deja erau în minister și, care, deja deveniseră fideli noii conduceri. O mare parte dintre cei din urmă, proveneau de la Ministerul Transporturilor și preluați de diferite Autorități de Management din cadrul MFE de la acea vreme.     

Favoriții de top ai pupilei lui Udrea

Imediat după ce s-a instalat în funcția de secretar de stat și implicit coordonator al Direcției Generale Programe Europene Infrastructura Mare (DGPEIM), Direcției Generale Programe Europene Capital Uman (DGPECU) și Direcției Generale Asistență Tehnică Programe Europene (DGATPE), Carmen Moraru a început activarea persoanelor cu care colaborase în trecut la transporturi si după transferul acestora la MFE.

Prima mutare a fost cea de promovare temporară pe postul de director general al DGPEIM a dlui Cristian Mărișteanu. Acesta deținea până la acel moment funcția de director adjunct în cadrul DGPEIM.

A doua mutare a fost promovarea lui Traian Moisă pe postul lăsat liber de către Mărișteanu, adică cel de director adjunct. Următoarea mutare a fost numirea pe funcția de șef serviciu și apoi pe cea de director la Direcția Implementare POAD condusă de Carmen Mihaela Creci, fosta soție a lui Andrei Creci, ex-secretar PNL.

Un alt personaj foarte apropiat de Carmen Moraru este Ionuț Micu, director general adjunct în cadrul DGPEIM, pe care l-a transferat pe aceeași funcție la Direcția Generală Programare și Coordonare Sistem, direcție ce coordonează toate programele operaționale.

La pachet cu Ionuț Micu a ajuns în echipa Moraru și Cristina Bădescu, mâna dreaptă a acestuia, pe funcția de director în cadrul DGPCS. Un alt personaj controversat a fost și este în continuare Bogdan Chițescu.

Interesant este faptul că acesta a venit în minister pe postul de director general adjunct în cadrul DGPEIM pe vremea Rovanei Plumb dar, abia după instalarea guvernului PNL, influența acestuia a crescut enorm.

Potrivit informațiilor noastre, Bogdan Chițescu a ocupat și ocupă în continuare acest post doar pentru a facilita anumite interese din exterior și pentru a avea acces la informații din interior. De fapt, el și-a suspendat de mai multe ori postul de director general adjunct pentru a ocupa alte funcții la prietenii din partid, dar și pentru a-și rezolva propriile afaceri.

Toate aceste aranjamente s-au întâmplat cu buna știință pupilei lui Udrea, mai ales că între Carmen Moraru și Bogdan Chițescu sunt extrem de apropiați atât din punct de vedere politic cât și personal.

De asemenea, Carmen Moraru l-a convins pe ministrul de atunci Marcel Boloș să fie adus Mihai Dionisie de la Ministerul Transporturilor pe funcția de secretar general adjunct, dar n-a corespuns așteptărilor și a fost trimis pe funcția de șef serviciu Contencios în cadrul Ministerului Fondurilor Europene. 

Protejații de rând

Pe lângă pozițiile de conducere mai sus amintite, Carmen Moraru a avut și are mulțime de persoane de încredere și în rândul celor din execuție din acest minister. Aceste persoane se aflau și se află în continuare în toate departamentele din cadrul autorităților de management(AM), acestea având rolul de a o informa zilnic cu tot ce mișcă în interiorul direcților, adică să știe totul de jos până sus.

Rețeaua de informatori și oameni de încredere păstorită de Carmen Moraru controla orice mișcare în acest minister, inclusiv cele ale fostului ministru Marcel Boloș care habar n-a avut că a fost monitorizat non stop de pupila lui Udrea.

Concursuri cu dedicație

Spre sfârșitul anului 2020, mai exact prin octombrie, Carmen Moraru începe sa-și fixeze oamenii de încredere pe posturi prin anumite departamente din cadrul AM-urilor, Astfel, pe 5 octombrie 2020 este postat pe site-ul ministerului anunțul pentru scoaterea la concurs a trei posturi de consilier superior în cadrul DGPEIM.

Posturile erau vizate de Ana Maria Moga consilier la cabinetul pupilei lui Udrea la acel moment, cunoștință de a sa de la Călărași, Daniela Valeria Andrei, consilier la cabinetul secretarul de stat Carmen Moraru, și Cătălin Sebastian, fost la CNAIR, consilier la cabinetul lui Marcel Bolos la acel moment.

Nu a fost o surpriză că toate cele trei persoane au reușit la concursul organizat în data de 5 noiembrie 2020. Interesant este faptul că în momentul de față, Daniela Valeria Andrei se află la biroul contractare din cadrul DGPEIM, un post cheie pentru accesul la informații al pupilei lui Udrea.

Ulterior, pe 2 decembrie 2020, pe site-ul ministerului apărea un anunț privind ocuparea prin concurs de promovare a unei funcții publice de conducere. Postul de director era scos pentru definitivarea la Direcția Implementare POAD a doamnei Carmen Mihaela Creci. Din păcate aranjamentul nu a mai fost finalizat, adică ea nu a mai apucat să dea concurs, deoarece acesta urma să se desfășoare pe data de 5 ianuarie 2021, dar la acea dată deja conducerea ministerului era preluată de USR

Interes și control pe infrastructura mare

Preluarea ministerului de către USR a complicat situația pupilei lui Udrea. A încercat cu disperare să rămână pe funcția de secretar de stat cu ajutorul Ralucăi Turcan și a lui Ludovic Orban, dar fără succes, și a fost debarcată.

Dar, surprinzător, printr-un aranjament politic peste capul ministrului Cristian Ghinea, Carmen Moraru revine în minister pe funcția de secretar general adjunct. Însă, pupila lui Udrea constată că o serie dintre oamenii săi de încredere, cum ar fi Cristian Mărișteanu, Traian Moisă sau Ionuț Micu, nu mai sunt pe funcțiile pe care-I lăsase și care o interesau foarte mult, adică pe zona de monitorizare a proiectelor din infrastructura mare.

Surprinzător, deși există un secretar de stat care coordonează activitatea DGPEIM, Carmen Moraru obține o portiță prin care poate solicita informații despre tot ce ține de acest program, de la evaluarea și contractarea proiectelor până la plățile care se efectuează pe aceste proiecte.

De asemenea, pupila lui Udrea are control total asupra Organismului Intermediar Transport și nu mișcă nimic acolo fără știrea acesteia. Practic, la ora actuală, ministrul USR al Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, este controlat și monitorizat non stop de către Carmen Moraru și armata sa de oamenii de încredere.

40 COMENTARII

 1. Chitescu e un lifuroi adus de fapt de fi-so lui Plumb, “Politicianul” ratat, încă de la start, Andrei Plumb. Mizele lui sunt contractele la companiile de apa din vestul țării, dar și din Dambovita. El este pe mâna cu familia infracțională, Neculaescu care controlează aici apa și canalul.

 2. Femeia e dusa cu capul. Face presiuni și fura pe fata. Traficul de influența e la ordinea zilei. Da. Marele ei finanțator este Mihalea Neagu. Toată ziua -buna ziua e la ea in birou. Și fura orice se poate fura.

 3. Acum și-au luat pistol cu apa. E mosu de la control căruia Ghinea i-a prelungit mandatul. In urma unei intervenții de la Bruxelles. Se poate verifica. Trafic de influența. Ce teme are mosu de Niță e interesant. O sa ii lovească trenul in curând.

 4. Șpăgile? Unde sunt șpăgile? Mandolina, te-ai ars cu Moraru cu banii de la Neagu. Oricum Moraru a aluat mai mult decât tine. Cum cum făcea Mișu Pricopsitul când erai la Transporturi. Vezi sa nu pierzi valiza de la Neagu pe undeva….

 5. Da-ti infractorii afara, bai Barna, Cristi al tau credeam ca îți da doar tie și la usr-isti. Dar văd ca e și mandolina prin arena. De aia te înțelegeai tu cu el?! Sau acum ai schimbat barca, ca sa nu te iau ăștia cu lopata?!

 6. Verificați relațiile lui Moraru cu Cristi Burci, pupila lui Dragnea. Și veți intelege și mai multe legat de marile tunuri din pandemie. Și despre acești infractori care strigau împotriva ciumei rosii. De fapt erau toti pe
  mâna. Vizitele lui Moraru la sediul Adevarul și temele primite acolo. Mandolina ce făcuși?! Te dadusi cu bata la urs?!

  • Moraru a vrut sa fie ministru in locul lui Bolos, săracul Bolos….Nevinovat…..Prea mare pălăria pentru el. O parte din aranjamente s-au făcut fix la biroul lui Burci. Jivina îl turna pe Bolos ca sa ii ia locul . Se visa stăpâna inelelor. Locul ei e la bulău…..

 7. Bai, DNA , ce va trebuie sa o investigați pe matracuca asta?! Aranjează concursuri, ia șpăgi, cară șpăgi. Documentați-o și la bulău cu ea…. Sau luați pe Neagu și dati-i la lovele putin ca va spune tot, ca sa se salveze….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole