Ministrul de Finanțe: Dacă se intervenea la timp, altfel stătea economia. România a făcut, de multe ori, reforme doar pe hârtie

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a criticat fosta guvernare pentru că nu a luat la timp măsuri pentru a preveni criza economică. Câciu consideră că România a făcut de multe ori reforme doar pe hârtie și a stabilit taxe sau politici publice doar din birou.

 „În momentul acesta zic doar să fim împreună și să nu ne ducem către derapaj. Stați de vorbă cu o persoană care, înainte de a fi ministru, avertizează încă de la criza pandemică asupra costurilor care pot apărea suplimentar dacă nu iei niște măsuri din timp. Și dacă se luau din 2021 niște măsuri, nu vreau să înțeles greșit, pentru că nu este vorba de partenerii noștri de guvernare, dar sunt niște zone care nu au adus bani către economie. Dacă anul trecut s-ar fi dat banii la timp pentru Măsura 2, Măsura 3, Măsura 1 HORECA, altfel stătea oarecum economia. Nu s-au dat la timp. Avem încă restanțe. Luna aceasta se plătește restanța pentru Măsura 2. Dacă nu faci nimic, crizele vin peste tine. Și într-o casă de oameni cade casa peste tine dacă nu-i faci o reparație”, a declarat ministrul Finanțelor,  Adrian Câciu, în cadrul unei conferințe de presă.

Ministrul a mai adăugat că România a făcut, de multe ori, reforme pe hârtie şi, poate în trecut, a făcut stabiliri de taxe sau de regimuri sau de politici publice din birou.

„Statul român, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, şi-a asumat o reformă fiscală care vizează revizuirea unor tipuri de impozite. Probabil, că până acum în spaţiul public acest lucru nu a fost auzit sau prezentat. Am văzut în ultimele zile o întreagă dezbatere, fapt care mi-a dat dreptate şi mi-a justificat iniţierea dezbaterii, pentru că, într-adevăr, există preocupare din partea mediului economic şi mai ales a cetăţenilor cu privire la regimul fiscal. De aceea, pentru a duce mai departe această reformă am invitat mediul economic. De fapt, nu este un lucru nou pe care îl anunţ, l-am anunţat de la preluarea mandatului că vom face un parteneriat real cu mediul economic şi social din România să participe împreună cu Ministerul de Finanţe şi instituţiile financiare internaţionale în cadrul unui pact fiscal pe care trebuie să-l formalizăm la o analiză asupra regimului fiscal din mai multe perspective. Pe componentele pe care le avem angajate prin PNRR, dar şi pe componentele structurale pe care ar trebui să le revizuim din perspectiva fenomenelor cu care ne confruntăm nu numai noi ca stat, nu numai mediul economic, dar şi cetăţenii, respectiv evaziune fiscală şi economie informală. Ca să fiu foarte clar: fundamentările, studiile şi elementele de dezbatere vor fi create împreună cu mediul socio-economic din România”, a declarat Câciu.

Se vrea o ajustare a regimului fiscal

În viziunea ministrului de Finanţe, propunerile care se discută cu mediul de afaceri merg către ajustarea regimului fiscal în sensul reducerii competiţiei fiscale neloiale.

„Pe masă se vor afla o serie de elemente cu care deja dânşii au venit. Propunerile se duc către ajustarea regimului fiscal în sensul reducerii competiţiei fiscale neloiale, adică ajustarea cu economia informală care, într-adevăr, creează probleme celor care sunt bun platnici. Analiza care se va face împreună va duce la o serie de soluţii. Acele soluţii le vom dezbate larg. De ce este nevoie de parteneriat? Pentru că România, probabil de multe ori, a făcut reforme pe hârtii. Poate în trecut a făcut şi stabiliri de taxe sau de regimuri sau de politici publice din birou. Eu consider că o politică publică nu poate avea succes fără a fi adresată şi discutată cu beneficiarul politicii publice. Din perspectiva a ceea ce se numeşte reconversie economică, în sensul creşterii valorii adăugate, stimulării producţiei şi procesării, stimulării înaltei tehnologii, a zonei de tranziţie digitală şi mai ales de economie verde şi prietenoasă cu mediu”, a explicat ministrul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Petrecere PORNO de 8 Martie în cel mai luxos club din...

Mai multe doamne și domnișoare din lumea politică și din lumea de business a Bucureștiului au petrecut într-un club luxos alături de un bărbat...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...