Ministrul Fondurilor Europene: „Angajații care nu vor respecta această regulă vor fi sancționați”

Publicat: 29 ian. 2021, 14:11, de Roxana Roseti, în ACTUALITATE , ? cititori
Ministrul Fondurilor Europene: „Angajații  care nu vor respecta această regulă vor fi sancționați”

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a anunțat că în ministerul pe care îl conduce nu se mai solicită ștampilă, iar angajații care nu vor respecta această regulă vor fi sancționați.

Ministrul Fondurilor Europene a semnat un ordin prin care interzice utilizarea ștampilei:

Am semnat astăzi un ordin de ministru prin care le este interzis funcționarilor din zona fondurilor europene să solicite ștampilă pe documente. Se tot dau legi în acest domeniu, există reglementări, dar proasta obișnuință în administrație continuă acest obicei care nu are nicio bază legală. Niciun birocrat de la stat nu va respecta aceste legi, reglementări care interzic solicitarea ștampilei dacă nu există sancțiuni. Toate legile pe această temă apărute până acum au fost ignorate fluierând de către funcționărime. Acest lucru se schimbă la Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene din acest moment”, a anunțat Cristian Ghinea, pe Facebook.

Funcționarii care nu vor respecta regula vor fi sancționați:

De astăzi, prin acest ordin, va constitui abatere disciplinară să se ceară ștampilă pe documentele cerute de la autorități, de la beneficiari, de la oricine intră în legătură cu autoritățile de management sau alte departamente ale ministerului”, a mai adăugat ministrul Fondurilor Europene.

La nivelul instituţiilor publice

Reamintim că, de curând, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a decis, printr-un ordin, ca în MDLPA să nu se mai folosească sigiliul sau ştampila, certificarea autenticităţii şi forţa juridică a actelor fiind date de semnătura ministrului ori a persoanei competente.

Potrivit unui comunicat, ordinul de ministru face referire şi la persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum şi entităţile fără personalitate juridică care nu mai au obligaţia de a aplica ştampila pe declaraţii, cereri, contracte sau orice alte documente ori înscrisuri depuse la MDLPA, conform Agerpres.

Dispoziţiile acestui ordin se aplică şi la nivelul instituţiilor publice şi organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale aflate în subordinea MDLPA, precum şi la nivelul unităţilor care funcţionează sub autoritatea MDLPA.

Codul Administrativ prevede că, începând cu 1 ianuarie 2020, ştampila este necesară numai pentru proiectele şi actele normative adoptate sau emise de instituţiile sau autorităţile publice enumerate în Constituţie. „Funcţionarii din cadrul ministerului nu vor mai cere ştampilă pe o cerere sau un contract, de exemplu, iar încălcarea acestei prevederi constituie abatere disciplinară şi se sancţionează conform legii”, a precizat ministrul, citat în comunicat.