Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, n-a avizat funcționarea super ministerului de la Guvern

Publicat: 01 aug. 2023, 10:30, de Ion Teleanu, în Dezvăluiri , ? cititori
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, n-a avizat funcționarea super ministerului de la Guvern

Vineri noaptea, când toată lumea era cu gândul la weekend, Guvernul a publicat în Monitorul Oficial o hotărâre privind funcționare unei viitoare sinecuri guvernamentale extrem de controversată.

Premieră. 15 ministere au avizat sinecura cu remunerații de nabab de la Guvern

Un număr de 15 ministere au contrasemnat Hotărârea nr. 639/2023 privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, ceea ce reprezintă o premieră privind adoptarea unei hotărâri de guvern.

Practic, prin această hotărâre s-au aprobat „Normele metodologice pentru stabilirea criteriilor de selecție a membrilor consiliilor de administrație/supraveghere ale întreprinderilor publice, de întocmire a listei scurte pentru fiecare post, a clasamentului acestora, a procedurii privind numirile finale, precum și pentru stabilirea altor măsuri necesare implementării prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice”.

Totodată, s-a reglementat și „stabilirea indicatorilor de performanță financiari și nefinanciari și a componentei variabile a remunerației membrilor consiliilor de administrație/supraveghere ale întreprinderilor publice, precum și a directorilor, respectiv a membrilor directoratului”.

În realitate, această hotărâre a reglementat cadrul legal de funcționarea a sinecurii de lux denumită „Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) unde angajații vor beneficia de o remunerație de nabab (Salarizare de nabab pentru angajații noului super minister de la Guvern).

Numai că suprinzător, doi miniștrii cheie ai cabinetului Ciolacu n-au semnat această hotărâre. Este vorba de ministrul Justiției, Alina Gorghiu, și de ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, care este și viceprim-ministru al Guvernului. Faptul că Ministerul Justiției condus acum de Alina Gorghiu n-a semnat această hotărâre ridică mari semne de întrebare privind legalitatea acesteia.

Paradox: Administratorii decid să devină acționari

Normele metodologice „pentru stabilirea criteriilor de selecție a membrilor consiliilor de administrație/supraveghere ale întreprinderilor publice, de întocmire a listei scurte pentru fiecare post, a clasamentului acestora, a procedurii privind numirile finale, precum și pentru stabilirea altor măsuri necesare implementării prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice” au o mulțime de prevederi controversate.

De exemplu, pentru administratori componenta variabilă se achită în bani, dar „la întreprinderile publice ale căror acțiuni sunt tranzacționate pe o piață reglementată, pentru administratorii executivi plata se poate face prin vânzarea unui număr negociat de acțiuni la prețul pieței”.

Practic, la societății precum Hidrolectrica sau Romgaz administratorii decid să devină și acționari, ceea ce lasă loc la o mulțime de controverse și speculații.

De asemenea, în exercitarea atribuțiilor specifice, „autoritatea publică tutelară poate fi sprijinită de experți, persoane fizice sau juridice, ale căror servicii sunt contractate potrivit Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare”. Adică, pe lângă faptul că se toacă o mulțime de bani cu funcționare super ministerului de la Guvern, se mai risipesc și alți bani pentru experți.