Ministrul Sănătății a explicat CNA-ului de ce este nevoie de o campanie referitoare la administrarea iodurii de potasiu

Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, a prezentat membrilor Consiliului Național al Audiovizualului argumentele în sprijinul unei campanii referitoare la administrarea iodurii de potasiu exclusiv în cazul unui incident nuclear și numai la indicația autorităților.

În acest sens, ministrul Sănătății  a subliniat că există o îngrijorare și că este necesar  ”să fim siguri” că aceste micro-comprimate vor fi păstrate și vor fi administrate numai la nevoie.

„Şi, având în vedere, mă rog, tradiţia în România că dacă primeşti ceva trebuie să-l şi consumi, există această îngrijorare şi în rândul profesioniştilor din Sănătate şi noi avem această îngrijorare. Şi dacă o să facem în perioada următoare o campanie de distribuire a acestor micro-comprimate de iod, vrem să fim siguri că ele vor fi păstrate şi nu vor fi administrate decât dacă este cazul şi o campanie desfăşurată prin mass media – televiziune, radio – este extrem de utilă pentru ca să susţină acest demers al Ministerului Sănătăţii”, a explicat ministrul Rafila.

Scopul campaniei

Experiențele anterioare arată că nu este exclusă  autoadministrarea iodurii de potasiu. ”E posibil, orice e posibil. Dumneavoastră ştiţi că am experimentat, mai ales în pandemie, tot felul de medicamente pe care oamenii le luau, unele foarte toxice, ca să se păzească de COVID. Nu putem să ştim exact ce face fiecare, dar noi trebuie să ne face datoria şi să informăm şi să educăm”.

Ministrul Rafila este convins că prin această campanie românii vor reține că pastilele de iodură nu se înghit în momentul când le-au primit, ci atunci când sunt anunțați. De fapt, acesta este ”scopul acestei campanii”, a subliniat ministrul Rafila.

”Recomandarea este pentru două luni. Sper să fie suficient. În intervalul acesta noi ne organizăm ca să putem să începem distribuirea. Problema pe care trebuie s-o înţeleagă toată lumea este legată de faptul că din punct de vedere organizatoric este imposibil, având în vedere că maxim şase ore de la expunere trebuie să iei un astfel de comprimat, nu ai timpul necesar să faci distribuirea în cazul unei urgenţe. (…) La Fukushima n-au fost capabili să facă distribuirea în timp util şi ne gândim, totuşi, că e mult mai bine să se facă acest lucru din timp şi oamenii să ştie despre ce este vorba. Eu nu plec de la premisa că lumea în România nu poate să înţeleagă că aceste pastile nu trebuie administrate în momentul primirii, ci doar dacă este necesar. Şi scopul acestei campanii este foarte clar în sprijinul acestei teorii”, a arătat ministrul.

Tabletele de iodură de potasiu vor fi distribuite împreună cu informaţii legate de dozaj, de vârstă şi de modul de păstrare a acestor comprimate la domiciliu.

Aprobarea CNA

Consiliul Naţional al Audiovizualului a aprobat miercuri solicitarea Ministerului Sănătăţii de difuzare în regim de campanie de interes public a unui spot radio şi tv de informare cu privire la administrarea comprimatelor de iodură de potasiu. Spotul va fi difuzat timp de două luni în regim local, regional, naţional prin intermediul media radio şi tv.

„Iodura de potasiu este un medicament. Acesta va fi folosit doar în situaţia puţin probabilă a unui incident nuclear şi numai la indicaţia autorităţilor. Nu administraţi iodură de potasiu din proprie iniţiativă”, se arată în spotul Ministerului Sănătăţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Petrecere PORNO de 8 Martie în cel mai luxos club din...

Mai multe doamne și domnișoare din lumea politică și din lumea de business a Bucureștiului au petrecut într-un club luxos alături de un bărbat...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...