Ministrul Sănătății: Frecvenţa infecțiilor nosocomiale în România este foarte mare

Prin infectii nosocomiale se înțeleg acele infecții pe care un pacient le dobândește în timpul spitalizării.

Raportarea infecțiilor nosocomiale va fi inclusă în evaluarea managerilor de spitale, ”pentru că important este să cunoşti adevărul şi să intervii acolo unde apar focare, unde apar probleme care sunt ameninţătoare de viaţă”, a anunțat ministrul Sănătății.

În prezent, este în dezbatere publică, un ordin de ministru care modifică indicatorii de performanță pentru evaluarea managerilor de spitale. „Unul dintre indicatori e legat de infecţiile nosocomiale, o raportare într-un interval rezonabil între 3 şi 7% din totalul pacienţilor externaţi, ceea ce e similar cu ce se întâmplă peste tot în Uniunea Europeană, va fi încurajat, va primi punctaj maxim, iar cei care raportează mai puţin de 3% vor avea o diminuare corespunzătoare a punctajelor”, a precizat ministrul Sănătății.

De asemenea, ministrul Rafila a subliniat necesitatea  unei schimbări de mentalitate.

„Acest sistem care blamează întotdeauna personalul medical sau administraţia unui spital trebuie să înceteze, pentru că sunt şi situaţii obiective în care aceste infecţii pot să producă îmbolnăviri şi, din nefericire, frecvenţa acestor germeni în România este mare comparativ cu alte ţări. Nu este o situaţie doar pentru ţara noastră”, a punctat Alexandru Rafila.

Este vorba despre țări din sudul Europei unde consumul de antibiotice este foarte mare și se confruntă cu o situație similară.

Ministerul Sănătăţii a realizat un ghid de bune practici în acest domeniu, care va fi aplicat în şase spitale din Bucureşti şi din ţară.

Ce sunt infecțiile nasocomiale

Prin infectii nosocomiale se înțeleg acele infecții pe care un pacient le dobândește în timpul spitalizării. Infecțiile nasocomiale mai sunt denumite și infecții intraspitalicești.

O infecție nosocomială este dobândită din cauza unei toxine sau a unei infecții pe care pacientul a luat-o din spital. Clasificarea infectiilor nosocomiale este importanta si trebuie facuta diferenta. Dar cum ăși dă seama un medic că un pacient suferă de o infecție nasocomială? De regulă, la 48 de ore de la internarea pacientului in spital, se poate face diferența între o infecție clasică și o infecție nasocomială.

Simptome infecții nosocomiale

Simptomele la infecții nasocomiale intraspitalicești variază. Cele mai frecvente tipuri de infecții nasocomiale luate din spital sunt infecțiile de tract urinar, infețtiile ce apar la locul intervenției chirurgicale, pneumonie, meningită și gastroenterită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Avem tricolorul pe etichetă, ce mai contează ce înghițim? Dublul standard,...

Ultima găselniță a politicienilor de la PSD este să-i oblige pe comercianții care vând produse provenite din materii prime românești să se asigure că...

Caracatița uriașă a intereselor baronului PSD Horia Teodorescu îngroapă Tulcea în gunoaie

Un document exploziv ajuns la mai multe instituții de forță ale statului scoate în evidență uriașa caracatiță a intereselor țesută de baronul PSD de...