Ministrul Sănătății, în urma incendiului de la SJU Ploiești: Avem o suprasolicitare a sistemului medical românesc. Nu e ceva nou

Publicat: 11 nov. 2021, 09:34, de Mădălina Bălăceanu, în Sănătate , ? cititori
Ministrul Sănătății, în urma incendiului de la SJU Ploiești: Avem o suprasolicitare a sistemului medical românesc. Nu e ceva nou
Cseke Attila_INQUAM_Sabin_Cirstoveanu

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, declară că nu se poate pronunţa cu privire la incendiul care a izbucnit joi dimineaţă la secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti înainte ca specialiştii să anunţe cauza incendiului. De asemenea, Ministerul Sănătății a transmis care este starea pacienților transferați la alte unități medicale.

„Trebuie să aşteptăm cauza incendiului.  Nu arc fi corect nici din partea ministrului Sănătăţii, nici din partea altor autorităţi ale statului să dea o cauzalitate posibilă la acest incendiu. (…) Atâta timp cât nu ştim cauza incendiului, atâta timp cât specialiştii nu au spus ce s-a întâmplat, orice soluţie sau orice rezultat pe carene-am dori să îl spunem, nu ar fi corect. Ceea ce ştim astăzi – şi nu ştim de azi dimineaţă, de la acest incendiu, ci ştim din săptămânile în care suntem – este aceea că avem o suprasolicitare a sistemului medical românesc. Din păcate, nu e ceva nou, din păcate va mai ţine, pentru că valul pandemic mai ţine. Şi încă o dată, atâta timp cât cauza incendiului nu e stabilită, care poate fi o cauză obiectivă, legat de ceva care nu are o tangenţă cu persoane, dar poate fi şi o cauză subiectivă, ar fi nedorit şi incorect faţă de toţi să stabilim noi, la această dimineaţă, o cauză”, a declarat, joi dimineaţă, ministrul interimar al Sănătăţii.

Conform acestuia, personalul medical a încercat să stingă incendiul, care a fost lichidat după sosirea echipajelor de pompieri. 

 „Din informaţiile noastre, infirmiera care are şi arsuri şi a fost transferată la Spitalul Floreasca a încercat să intervină în momentul în care s-a aprins focul şi combinezonul i-a luat foc. Colegii au stins focul, dar a suferit arsuri”, a mai afirmat ministrul.

Conform Ministerului Sănătății, cei 15 pacienți transferați din secția exterioară sunt, în acest moment, în stare stabilă și au rămas internați în unitatea sanitară unde primesc asistență medicală de specialitate. Unul dintre pacienți se află internat în secția ATI, iar ceilalți 14 într-o secție medicală COVID-19.

Infirmiera transferată în această dimineață la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca București se află, în prezent, în evaluare medicală, are arsuri pe o suprafață de aproximativ 20% din suprafața corporală și a solicitat să nu fie transmise public alte informații despre starea sa de sănătate.

La Spitalul Județean de Urgență Ploiești, Inspecția Sanitară de Stat a efectuat acțiuni de verificare în ultimii doi ani, în conformitate cu competențele deținute.

În anul 2020, au fost aplicate 10 amenzi în valoare de 65 000  lei, din care pentru Sectia de Boli Infecțioase – laborator analize medicale a fost aplicată o amendă  de 3000 lei pentru gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor medicale.

Spitalul de Boli Infecțioase din Ploiești nu are autorizație la incendiu

În cadrul controlului efectuat în luna august 2021 de către inspectorii sanitari, unitatea sanitară ploieșteană a fost amendată cu suma de 20.800 lei pentru deficiențe legate de procesul de dezinfecție și de aplicarea  protocoalelor privind dezinfecția și curățenia. La secția exterioară nu au existat deficiențe constatate în acest an.

„Menționăm că, în conformitate cu ultimele informații primite de la reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență, unitatea sanitară nu are autorizație la incendiu”, a transmis sursa citată.